– Michael tok kampvotering mot Inge Lønning i sin tid, så han er en som tåler å bli utfordret, sier Fabian Stang til DN. 

Dermed går det mot en enda større thriller på Oslo Høyres nominasjonsmøte enn antatt. DN er de siste dagene blitt kjent med at det foregår en mobilisering for statssekretær Fabian Stang til tredjeplassen som stortingsrepresentant Michael Tetzschner har i dag. 

Stang er tidligere Oslo-ordfører og nå statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Han understreker at han ennå ikke har bestemt seg for om han vil utfordre nominasjonskomiteens innstilling der han ble satt opp på åttende plass. Og hvis han gjør det, vet han heller ikke om hvem han vil utfordre. Tidligere er han bare blitt satt opp mot stortingsrepresentant Stefan Heggelund på sjette plass. 

Hvite menn i vest

Men foreløpig ser han flere grunner til at det er Tetzschner han bør kjempe mot. Bakgrunnen er blant annet uravstemningen blant Oslo Høyres medlemmer i forbindelse med nominasjonsprosessen.

– Jeg fikk tredjeplassen i uravstemningen, med litt over 900 stemmer. Michael fikk 770, sier Stang. 

Men viktigst er hensynet til helheten, ifølge Stang. Altså kjønnsbalansen, alderssammensetningen, geografi og minoritetenes plass. 

– Michael og jeg er 62, hvite og menn, advokater med møterett for Høyesterett og vi bor på Oslo vest. Så hvis vi skal se på helheten på listen, passer det jo å ta opp kampen der, sier Stang. 

Spør vennene

Fredag kveld starter han en slags kampanje: 

– Jeg skal legge ut en melding på Facebook-siden min og spørre vennene mine der hva de synes. Hvis jeg får veldig mange nei, er det bare å gi seg, sier Stang, og ler. 

Fredag ettermiddag og lørdag er det årsmøte i Oslo Høyre.

– Da blir det sikkert politikk i korridorene og jeg får høre på stemningen der også, sier Stang. 

Michael von Tetzschner (H).
Michael von Tetzschner (H). (Foto: Aleksander Nordahl)

Tetzschner håper han vinner. 

– Jeg ser frem til nominasjonsmøtet og legger den avgjørelsen i nominasjonsmøtets hender. Jeg håper på fornyet tillit til tredjeplassen der jeg er enstemmig innstilt. Mer synes jeg ikke det vil kle oss å kommentere hverandres kandidatur, sier Tetzschner. 

Han er ikke enig i at det er riktig å sammenligne hans kampvotering mot Inge Lønning i 2009. 

– Den gangen var ikke mitt kandidatur rettet mot noen. Jeg måtte stille på den plassen hvor det var delt innstilling. Det var da en delt valgkomité. Jeg plukket meg ikke ut noen person å stille mot og til valgkomiteen hadde jeg gitt beskjed om at jeg ville ha fjerdeplassen som var ledig, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.