De siste 25 årene har Wang Jianlin gått fra å være mellomleder i en liten fabrikk til å råde over et av Kinas største livsstilselskaper. Ifølge den siste Forbes-oversikten har han en formue på 33,3 milliarder dollar, noe som plasserer ham blant verdens 15 rikeste.

«Avhengig av Kina»

I 2011 begynte han å omgjøre konglomeratet Dalian Wanda Group fra et rent eiendomsselskap, som har eid kjøpesentre og hoteller, til å bli et internasjonalt livsstilskonglomerat. Selskapet eier blant annet USAs største kinokjede og flere amerikanske film- og tv-studioer.

Wang Jianlin liker ikke signalene fra USAs neste president. Donald Trump har truet med å innføre straffeskatt på kinesisk import og blokkere kinesiske investeringer i USA under valgkampen.

– Det er amerikanske arbeidsplasser som vil bli skadelidende hvis kinesiske investeringer i USA blokkeres. Det er over 20.000 ansatte i USA som ikke vil ha mat på bordet hvis denne situasjonen håndteres dårlig. Vi har investert over ti milliarder dollar så langt og planlegger flere og større investeringer, sa Wang Jianlin under årsmøtet til China Entrepreneur.

Den frittalende kineseren er ikke redd for å si fra – slik han også har kritisert den kinesiske kommunistledelsen for å være for løssluppen med kreditt og skapt eiendomsbobler.

– Den amerikanske film- og underholdningsindustrien må skjønne at engelskspråklige filmer er avhengig av det kinesiske markedet for vekst, sa han.

Verdens største filmstudio

I 2012 kjøpte Dalian Wanda den amerikanske kinokjeden AMC Theaters for 2,6 milliarder dollar – den da største kinesiske investeringen i USA. Selskapet oppgraderte kinosalene med nye seter og service. Verdien på investeringen ble nesten fordoblet det første året.

Han har ikke lagt skjul på at ambisjonen er å bli verdens største livsstilselskap – en posisjon Disney har nå. Mot slutten av 2017 står verdens største og mest moderne studio ferdig i Qingdao for bruk til internasjonale filminnspillinger. 

Investeringsbudsjettet er på rundt 70 milliarder kroner.

Dalian Wanda lokker til seg internasjonale filminnspillinger med store subsidier på inntil 1,3 milliarder kroner i året. Qingdao-studioet vil ha kulisser fra store europeiske, amerikanske og asiatiske byer klar for innspilling av filmer og tv-serier når det åpner dørene.

Dalian Wanda Group har kjøpt Hollywood-studioet Legendary Entertainment og er i ferd med å overta Dick Clark Productions, som blant annet står bak Golden Globe Awards. Målet er å sikre seg et av de seks største amerikanske filmstudioene.

Profitt – ikke politikk

Tidligere i år forsøkte han å kjøpe en større aksjepost i Paramount Pictures, men ble blokkert av den dominerende eierfamilien i Viacom.

Det kinesiske kinomarkedet vokser raskt og vil gå forbi USA som verdens største marked allerede i 2017.

– Det har vært over 40 prosent årlig vekst de siste tre årene mot en økonomisk vekst på litt over seks prosent i Kina, sa Wang Jianlin.

Det er voksende skepsis til at kinesiske selskaper får innflytelse i den amerikanske underholdningsindustrien.

– Kina vil utgjøre halvparten av det globale markedet. Hvis du ønsker å tjene penger i det kinesiske markedet, må du både forstå det kinesiske markedet og være i stand til å glede det kinesiske publikum, sa Wang under en tale i Hollywood tidligere i høst.

Det har vært forsøk fra amerikanske politikere på å stoppe det kinesiske selskapets investeringer i Hollywood i frykt for politisk innflytelse fra Kina.

– Det finnes ingen politiske årsaker til investeringene våre. Jeg er interessert i én ting – profitt. Jeg er en forretningsmann, sa Wang Jianlin, som tilbrakte 16 år i den kinesiske hæren før han ble forretningsmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DVNtv:

Eva Grinde: Telenor bekrefter konfliktene på kryptisk vis
Eva Grinde kommenterer etter Telenor sin pressekonferanse om konfilktene og veien fremover.
02:10
Publisert: