USA innførte mandag morgen ekstra tollsatser på kinesiske varer for 200 milliarder dollar, etter at president Donald Trump forrige uke varslet kraftig opptrapping. Kina har svart med samme mynt, og det betyr en full handelskrig mellom landene.
Statsminister Erna Solberg (H) kom til New York i helgen for å følge FN-uken og vil aktivt ta opp handel når hun snakker med andre statsledere de neste dagene.
– Hvordan reagerte du på opptrappingen sist uke?
– Det var varslet på forhånd. Men jeg synes det er leit at vi er kommet i en situasjon som kan bidra til å bremse veksten i verdensøkonomien ved å sette nye barrierer mot hverandre. Da blir alle tapere, sier Solberg.
Jobber tettere med Canada
Mens frontene mellom USA og Kina øker, er også det internasjonale handelssamarbeidet gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO) rammet. Kina har klaget deler av straffetollen fra USA inn for WTO, og det ble nylig bestemt at saken skal for en voldgiftsdomstol. President Trump har truet med å trekke USA ut av WTO. Tidligere i september møttes de største WTO-landene og ble enige om at en reform av organisasjonen haster. G20-landene skal diskutere saken igjen i november.
Samtidig jobbes det på et annet spor, der Norge er sentral.
Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er i New York denne uken, og sier til DN at Canada har invitert Norge og 11 andre WTO-land med på et toppmøte. Om vel to uker drar hun til Ottawa for å finne tiltak som kan styrke WTO og modernisere handelssystemet.
– Canada er blitt en nær partner av Norge i slike spørsmål, sier Søreide, og fortsetter:
– Det jobbes mye med å diskutere hvordan vi kan løse fastlåste situasjoner i WTO, og møtet i oktober blir viktig for å komme videre, sier Søreide.
I tillegg til Norge og Canada, kommer land fra alle kontinenter til møtet: Blant dem Australia, Brasil, Chile, Kenya, Mexico og en EU-delegasjon.
Kina og USA er ikke invitert med.
De første planene for møtet ble kjent allerede i juli, og senere har Norge fått en sentral rolle. Canadas handelsminister Jim Carr er initiativtager til møtet.
«WTO må ikke svekkes»
Etter et tett program i New York søndag, møtte DN statsministeren i en hotellbar like ved FN-bygningen. Hun sier det ikke blir anledning til å diskutere handelsspørsmål med Trump nå, uken etter at konflikten med Kina eskalerte.
– Jeg tror Trump er kjent med hva vi mener: At WTO ikke må svekkes til fordel for bilaterale handelsavtaler. Jeg har ikke endret standpunkt fordi han gjør alvor av nye tollsatser, sier Solberg.
Om hvordan Norge rammes av straffetoll, sier hun at det foreløpig bare skjer indirekte hvis økonomien bremser opp. Også Norge ble rammet av nye tollsatser på stål og aluminium før sommeren, men eksporten til USA er forsvinnende liten. Derimot har Trump truet med straffetoll på biler laget utenfor USA.
– Hvis det kommer tollsatser mot europeisk bilproduksjon, vil det få en mer direkte virkning for norsk industri, sier hun.
Det var også tema da Solberg besøkte Det hvite hus i Washington, D.C. tidlig i 2018.
– Opplever du at argumentene går hjem hos Trump?
– Nei, han er opptatt av å levere resultater til egne velgere, og tenker ikke så mye på norsk aluminiumsindustri. Skal man argumentere overfor Trump, så handler det om å få frem at tollmurer rammer selve formålet hans, som er å styrke næringslivet i USA, sier hun.
Norge klaget i sommer den nye stål- og aluminium-tollen inn for WTO. Fortsatt er det uklart om saken tas opp formelt.
– Både Canada og EU-land er sterke allierte av oss i slike spørsmål. Vi kan ikke regne med at andre skal løse problemene for oss, men forsøker å få gjennom egne saker til behandling hvis vi mener det er i strid med regelverket, sier Solberg.
Om arbeidet med å fornye WTO, sier Søreide:
– Ingen er uenig i behovet for en reform og hvordan man går frem i handelsspørsmål, men spørsmålet er hvordan det skjer. Her står vi sammen for å verne om multilaterale avtaler og det regelbaserte handelssystemet.
Tror mellomvalg kan påvirke
I november er det mellomvalg til Kongressen i Washington, D.C. og Republikanerne risikerer å miste flertall i minst ett av to kamre om meningsmålinger i forkant får rett.
Solberg peker på at Trump hittil har innført straffetoll uten å involvere Kongressen, fordi han bruker sikkerhetsspørsmål som argument.
– Hvis republikanerne mister flertallet i Kongressen, vil det likevel påvirke handlingsrommet til Trump. Så må vi huske at det tradisjonelt er Republikanerne som er mest for frihandel, i større grad enn Demokratene. Spørsmålet er hvor mye Trump i fremtiden kan gjøre uten å involvere Kongressen.
– Opplever du strømmen av nye tollsatser som taktikk?
– Jeg tror mye av dette egentlig er forsøk på å få innrømmelser fra andre land i handelsspørsmål. USA er blant annet opptatt av å få lavere tollsatser på enkelte varer fra utlandet, og ønsker større tilgang for egne landbruksprodukter i andre land, sier Solberg.
Selv om hun ikke har avtalt møte med Trump i New York, slår hun gjerne av en prat når begge er i FN-bygningen tirsdag.
– Det kan hende vi møtes i gangene, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.