Oslo kommune er midt oppe i en søppelkrise etter at et nytt selskap tok over avfallshåndteringen. Kommunen har fått et nytt problem med en annen anbudsvinner. Torsdag fortalte DN om at tyrkiskeide selskapet Yilport sliter med løpende underskudd på driften av Oslo havn og har bedt eieren om reforhandlinger av kontraktsvilkårene. Dokumentasjon DN sitter på viser at Yilport truer med å trekke seg helt ut av Oslo, noe som kan gi store konsekvenser også for havneeier Oslo kommune.
Avviser risiko
Havnedirektør Anne Sigrid Hamran og avgått styreleder i Oslo havn Bernt Stilluf Karlsen var begge sentrale i anbudsprosessen som førte til at Yilport tok over driften av containerhavnen.
Stilluf Karlsen avviser at Oslo havn tok for stor risiko.
– Hva var egentlig alternativet? Vi kunne ikke gi kontrakten til noen som ville gi mindre inntekter til Oslo havn. Det var en offentlig anskaffelse, og det er ikke mulig å manipulere en slik avtale til fordel for venner og kjente. Vi kunne heller ikke unngå å tildele kontrakten fordi operatøren ikke kom fra et norskspråklig land.
– Hvor godt kartla dere Yilport?
– Veldig godt.
Yilport er eid av det store tyrkiske selskapet Yildrim group. Det tyrkiske storkonsernet er en av verdens største produsenter av krom og har fått merke svingningene i råvareprisene.
– Soliditeten til eierne var ikke noe problem. De var tungt engasjert i mineralvirksomhet, en sektor som imidlertid senere har fått seg en knekk, sier den avgåtte styrelederen.
Krever sjefens avgang
Fagbevegelsen og partiet Rødt har lenge vært kritisk til både Oslo havns håndtering av havnekonflikten og Yilport-avtalen.
– Hva var det vi sa, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, om situasjonen som nå er oppstått.
Moxnes mener havnedirektøren og den avgåtte styrelederen bør stilles til ansvar for situasjonen Oslo havn er kommet opp i.
– Hamran og Stilluf Karlsen ledet prosessen som førte til at Yilport fikk eksklusiv bruksrett i Oslo havn. Det store spørsmålet er om Hamran er den riktige personen til å lede Oslo havn inn i fremtiden ettersom hun undergraver et organisert arbeidsliv.
– Når hun uttaler til media at hun er fornøyd med Yilport, så må man spørre seg om hun er kompetent til å være havnedirektør. Vi snakker om en operatør som er i ferd med å prise Oslo havn ut av markedet.
I Yilports årsrapport trekkes overtidskostnader frem som en vesentlig kostnadsdriver. Rødt-lederen mener bryggesjauerne som nå er ute av containerhavnen kunne gjort jobben billigere.
– Denne saken viser at det var en tabbe å utestenge havnearbeiderne, som vet hvordan denne jobben kan gjøres mest mulig effektivt. Yilport har en bemanning som ikke er tilpasset moderne havnedrift. Da havnearbeiderne gjorde jobben, ble operatøren bare påført kostnader for de timene som ble bestilt når skip var ventet til havn.
Verner sjefen
Påtroppende styreleder Roger Schjerva opplyser at han er veldig fornøyd med at Oslo har en profesjonell containeroperatør. Han mener at effektiviteten er kraftig bedret fra tidligere.
– Det er ikke dramatikk i at en av våre kunder søker å utnytte sin handlefrihet til å forbedre sine økonomiske resultater, skriver Schjerva i en epost.
– Er det naturlig å vurdere Anne Sigrid Hamrans stilling når en så viktig del av havnedriften har kommet opp i en kritisk situasjon?
– Nei. Jeg har kommet tilbake til Oslo havn etter ti år, og er svært imponert over hva som har skjedd. Havna har fulgt den langsiktige planen og fått en effektiv infrastruktur og profesjonelle aktører. Hamran har ledet arbeidet i tråd med havnestyrets vedtak og hun har min fulle tillit.
Den sørgeligste historien
Tidligere styreleder Bernt Stilluf Karlsen mener derimot at sentrale myndigheter har et ansvar for situasjonen som har oppstått.
– Myndighetene har manglende evne og vilje til å konvertere transport fra bil til båt. Det danner dynamikken på skipstransportsiden. Det er den største og sørgeligste historien.
Oslo kommune er eneeier av Oslo kommune og kan bli skadelidende dersom ikke Yilport oppfyller sine forpliktelser. Byråd for Næring, Geir Lippestad (Ap), har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.