«Bruk av unntaksadgangen i dette tilfellet skulle vært unngått for å være i tråd med formålsbestemmelsen om å ivareta et godt omdømme og allmenhetens tillit til Norges Bank».

Det skriver Norges Bank i et svar til representantskapet etter spørsmål om det var i tråd med det etiske regelverket da Yngve Slyngstad ble påspandert privatflytur på vei hjem fra seminaret til Nicolai Tangen i fjor.

Oljefondssjef Slyngstad, som blir etterfulgt av Tangen i jobben, er en av flere samfunnstopper som var på Tangens seminar i USA i fjor. Han fikk blant annet spandert opphold og var med på Tangens privatfly hjem.

Slyngstad var med på Tangens privatfly hjem.
Slyngstad var med på Tangens privatfly hjem. (Foto: Crystal Skye)

I svaret står det at kostnadene til hotelloppholdet var innenfor reiseregulativet, men det kommer kritikk mot returreisen.

Uvanlig

«Returreisen til leder NBIM ble dekket av Ako Capital, og var dermed et unntak fra hovedregelen i punkt 11 andre ledd om at banken skal dekke kostnader til reiser, møter, seminarer mv. Unntaksadgangen etter gjeldende regelverk må vurderes opp mot formålet med regelverket.», står det.

Etter punkt 1 første ledd i «Etiske prinsipper for ansatte i Norges Bank» er formålet «å ivareta et godt 27 omdømme og allmenhetens tillit til Norges Bank». Etter punkt 5 første ledd i regelverket har alle «et ansvar for å bidra til at Norges Banks omdømme blir ivaretatt».

«Ved ordinær hjemreise ville leder av NBIM tatt tog til flyplass og så reist med ordinært rutefly. Ved valg av alternativet med privatfly i regi av AKO ble reisen mer effektiv og en arbeidsdag spart. Returreisen fra seminaret med privatfly var uvanlig sammenlignet med praksis for reiser i Norges Bank».

Samtidig presiserer banken at dette ikke var et regelbrudd.

Stilte spørsmål

Representantskapet til Norges Bank stilte spørsmål om en rekke forhold ved ansettelsen til Tangen i forrige uke. Sentralbanksjefen har tatt selvkritikk for at Tangen aldri sto på en offentlig søkerliste.

I år ble det klart at Tangen er den som skal etterfølge Slyngstad i jobben. DN har også fortalt om en epost fra Tangen til Slyngstad i januar, der han før intervju med Norges Bank spurte om råd.

Slyngstad har tidligere beklaget at han tok privatfly hjem fra USA-seminaret til hans etterfølger Nicolai Tangen. Det var VG som først omtalte seminaret og at Slyngstad beklaget internt i banken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.