I helgen er det valg i Italia, og verdens finansmarkeder ser med skrekk og gru på flere av statsministerkandidatene. Og det er ikke bare et mulig comeback fra Silvio Berlusconi som skremmer.

Tirsdag kveld var Anna Carta (57) blant titusener av velgere som var samlet på den store plassen utenfor katedralen i Milano for å høre den fire år gamle protestbevegelsen Fem Stjerners grunnlegger, Beppe Grillos, politiske budskap.

Komikeren, tv-stjernen og samfunnskritikeren Beppe Grillo er blitt italienske politikeres største problem, skriver Dagens Næringsliv.

Han har kalt sin valgkampturné «Tsunami-Tour».

Og en politisk tsunami ser det ut til å bli. På siste meningsmåling fikk Fem Stjerner opp mot 19 prosent av stemmene og er nå Italias tredje største parti.

Grillo er sterkt kritisk til EU og reiser nå på kryss og tvers i Italia med sin bobil og proklamerer sin misnøye mot det eksisterende politiske establishment. Det er ventet at han vil samle hundretusener i Roma i kveld på sitt siste valgmøte før valglokalene åpner søndag.

- Jeg vil ha forandring
Nå vil Anna Carta kjempe for et helt nytt Italia og en karriere som politiker.

-Jeg var lei de italienske politiske partiene. Jeg vil ha forandring. Velgerne må få tilbake makten. Vi må ha slutt på all korrupsjon i det politiske system, sier hun mens hun deler ut valgbrosjyrer til forbipasserende.

I 37 år har hun jobbet i skranken hos en av de store italienske bankene. Hun har gitt sine 300 kunder råd om hvor de skal plassere pengene. Men nå er karrieren innen finans trolig over. I løpet av helgen kan Carta bli en av protestbevegelsen Fem Stjerners nye politikere i Italias mest folkerike region, Lombardia.

– Vi vil redusere timene dere må arbeide, som i Tyskland. Vi trenger umiddelbart å regulere inntektene. Jeg vil gi dere en minimumsinntekt om dere mister jobben, var noe av det Grillo sa.

Vil misligholde gjelden
Grillo og Fem Stjerner kan nå bli den store vinneren på Sicilia og i resten av Italia.

Grillo har blant annet foreslått at Italia bør misligholde sin 2700 milliarder dollar store statsgjeld for å få den reforhandlet.

– Seier til Grillo er en reell mulighet, sier professoren og den politiske eksperten Roberto Alimonte til den italienske finansavisen Sole 24 Ore om Grillos muligheter i valget på Sicilia.

Den siste offisielle meningsmålingen viser at Pierluigi Bersani fortsatt leder med nærmere 34 prosent. Deretter følger Silvio Berlusconi med rundt 28 prosent, Grillo med 19 prosent og statsminister Mario Monti med 13,4 prosent.

Les også: Europas neste katastrofe


Tysk toppolitiker advarer mot Berlusconi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.