Myndighetene i Portugal vil bruke nærmere 40 milliarder kroner på å redde kriserammede Banco Espirito Santo.

Pengene vil bli gitt som et lån til storbanken, som har måttet tåle store tap det siste halvåret. Formålet er å hindre at innskyterne tømmer kontoene sine og at krisen sprer seg til andre deler av økonomien i Portugal og eurosonen.

Redningsplanen ble presentert etter hektisk møtevirksomhet mellom portugisiske og europeiske tjenestemenn i løpet av helgen.

Innskuddkundene kan puste lettet ut. Sammen med innehavere av senior obligasjonslån skal de beskyttes mot tap.

Splittes

Meningen er at Banco Espirito Santo (BES) skal splittes i en «god» og en «dårlig» bank. Sistnevntes tap skal dekkes av aksjonærer og obligasjonseiere, mens den «gode banken» vil få et lån tilsvarende 37 milliarder kroner fra regjeringen.

- Aksjonærer, eiere av underordnede obligasjoner samt styremedlemmer og tidligere styremedlemmer som har vært direkte innblandet i de siste hendelsene vil bli stilt til ansvar for de tapene som har oppstått i en bankvirksomhet som de har mislykkes i å kontrollere, het det i en melding fra finansdepartementet i Portugal.

– Planen innebærer ingen risiko for statsfinansene eller skatteyterne, hevdet den portugisiske sentralbanksjefen Carlos Costa på en pressekonferanse sent søndag kveld lokal tid.

Han insisterte på at kriselånet kun er midlertidig og at pengene vil bli betalt tilbake når den gode banken – «Novo Banco» – etter hvert blir solgt til private eiere.

Sentralbanken mistenker at det har skjedd ulovligheter i banken, og personer med ansvar for risikohåndtering og regnskap har blitt utestengt fra jobbene sine.


Les også: Krisebank tapte 30 milliarder
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Moody's oppgrader Portugals kredittverdighet