Holdingselskapet Rioforte, store deler av den vaklende portugisiske bankfamilien Banco Espírito Santo, vil be om kreditorbeskyttelse i Luxenburg, hvor selskapet er registrert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Beskjeden kom kun timer før fristen for tilbakebetalingen på et lån på over seks milliarder kroner til Portugal Telecom går ut klokken elleve tirsdag kveld.

Felt av bankuro

Rioforte eier 49 prosent av aksjene i Espirito Santo Financial Group, som igjen er den største aksjonæren i Banco Espirito Santo.

En kilde sier til Reuters at det er uroen i den portugisiske banken er en av hovedårsakene til at Rioforte nå ikke har klart å restrukturere gjelden sin.

I forrige uke fryktet man at Banco Espirito Santo (BES) manglende betalingsevne skulle kunne vise seg å være opptakten til en bankkollaps i Portugal. Børsene i Europa, USA og Asia var alle vært preget av gjeldsuroen og handel med aksjen ble stoppet på torsdag i forrige uke, etter at kursen falt 17 prosent.

Kan takle kriser

Flere norske kommentatorer har uttalt til DN at EU nå har et system for å takle bankkriser. Og det internasjonale pengefondet (IMF) skrev i en uttalelse at det finnes noe risiko i det portugisiske banksystemet, og at det i noen tilfeller vil ha behov for korrektive tiltak og overvåkning.

Rioforte har ikke ønsket å gi noen offisiell kommentar til saken, men forhandlingene om tilbakebetalingen av lånet mellom Rioforte og Portugal Telecom skal fortsatt pågå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.