Bakgrunnen er at det beinet de fleste forbinder med postombæring stadig skrumper inn.

– Fra 2007 regner vi med å miste all enerett på brevombæring, sa konsernsjef Kaare Frydenberg da han presenterte oppkjøpet av transportselskapet som Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS) og Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD) har eid hver sin halvpart av.

– Vi har ennå enerett på å levere brev under 50 gram, men EU-regler vil sørge for at også denne del av monopolet blir borte innen 2007. Derfor er kjøpet av Nor-Cargo både et defensivt og et offensivt tiltak, sier konsernsjefen.

Han regner med at det i årene fremover blir full konkurranse mellom store internasjonale totalleverandører av logistikktjenester, som det nå heter.

Norsk alternativ
– Oppkjøpet styrker forbrukernes interesser, og vi får et konkurransedyktig norsk alternativ, sier Frydenberg.

Han sier brevombæringen etter oppkjøpet vil stå for 48 prosent av virksomheten, mens det i dag utgjør 57 prosent.

– Oppkjøpet sikrer at Posten kan tilby et komplett produkttilbud på det norske markedet og styrker vår posisjon i forhold til et eventuelt fremtidig internasjonalt samarbeid, sier Frydenberg.

Han minnet samtidig om Postens visjon som er å være «verdens mest fremtidsrettede postbedrift».

Fornøyde selgere
Nor-Cargo Shipping AS og Nor-Cargo Ltd, som omfatter terminalselskap i England, er ikke omfattet av salget.

Administrerende direktør Tor J. Strand i OVDS sier at selskapet ser på salget av Nor-Cargo Holding ASA som en viktig del av pågående restrukturering av OVDS. OVDS’ kjernevirksomhet vil i fremtiden være innenfor Hurtigruten, reiseliv, ferje, hurtigbåter og godstransport til sjøs.

Nor-Cargo forventer en omsetning på 2,3 milliarder kroner i 2004.

Navnet beholdes
Kjøpet av Nor-Cargo er en betydelig tilvekst til Postens virksomhet og bidrar til å øke selskapets omsetning med ca. 20 prosent, fra 15,6 milliarder kroner.

Nor-Cargo vil bli eget datterselskap av Posten og inngå i Postens logistikkdivisjon. Merkenavnet vil bli videreført for virksomheten innen stykkgods og partilast.

Ny styreleder i Nor-Cargo blir konserndirektør Arne Bjørndahl i Posten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.