Agasti-konsernets Navigea Securities kan miste flere titalls kroner i rådgivningshonorarer etter kritikk fra Finanstilsynet, skriver Finansavisen torsdag.

Måtte rette seg
Finanstilsynet gjennomført stedlig tilsyn i Navigea, der den tidligere virksomheten i Acta er samlet, i februar i år.


Dette er også omtalt i Agastis tredjekvartalsrapport, offentliggjort 6. november.

"Finanstilsynet har nå sendt en foreløpig rapport til Navigea Securities AS som inneholder kritikk, primært rettet mot overføringen av vriksomheten til Navigea Securities i løpet av våren/sommeren 2012. Styret og ledelsen i Navigea Securities AS tar kritikken fra Finanstilsynet svært alvorlig, og vil følgelig iverksette nødvendige tiltak", skriver Ydstebø i rapporten.

Der fremkommer det også kritikk mot urimelig høye honorarer for investeringsproduktet "rådgivningskonto passiv", ifølge FA. Navigea skal være i ferd med å kutte betydelig i honorarstrukturen, og endringene kan medføre en årlig omsetningsnedgang på 30-50 millioner kroner, hevdes det.

- Upresise
Agasti mener opplysningene er upresise og tatt ut av en kontekst, ifølge en børsmelding torsdag morgen. Selskapet bekrefter prisendringer fra 2014 men viser til at disse kommer etter en langvarig strategiprosess.

«Inntektene fra Navigea Securities representerer bare et av flere sikre og usikre elementer i konsernets budsjett for 2014, og disse inntektene gir således ikke et representativt bilde av konsernets samlede budsjett for 2014», heter det.

Agasti mener det heller ikke har skjedd vesentlige endringer i selskapets samlede drift som påvirker informasjonen som tilfalt markedet i tredjekvartalsrapporten.

Funnet uegnet
Finanstilsynet har også funnet Agastis finansdirektør Christian Tunge uegnet som leder eller styremedlem i et verdipapirforetak. Tunge trakk seg 9. desember fra styret i Navigea Securities.

- Finanstilsynet har bedt Christian Tunge vurdere sine styreverv i Navigea Securities og Agasti Wunderlich Markets. Anmodningen kom som følge av endelig vedtak i tilsynssaken vedrørende Acta Asset Management, hvor Tunge satt i styret, sier kommunikasjonsdirektør Tor Arne Olsen til FA.

CFO Christian Tunge, Agasti.
CFO Christian Tunge, Agasti. (Foto: Aleksander Nordahl)

Han legger til at dialogen med Finanstilsynet rundt Agasti Wunderlich Capital Markets foreløpig ikke er avsluttet.

Trekker på historien
Navigea oppstod i mars 2012, og er en rebranding av Acta Markets, som på tidspunktet var den gjenværende Acta-virksomheten.

Da hadde Acta allerede fått varsel om at et nytt selskap i konsernet var i ferd med å miste konsesjonen til å drive finansrådgiving. Det var andre gang ett av Actas operative selskap fikk den alvorlige ripen i lakken.

Acta måtte som en konsekvens levere inn Acta Asset Managements konsesjon til Finanstilsynet og bestemte seg for å flytte aktiviteten over i Acta Markets.

Agasti-aksjen AGA er ned 6,5 prosent til 1,87 kroner på Oslo Børs torsdag.

Les mer:
Tar Agasti til retten

Agasti kjøper Wunderlich
- Vi kan ikke gjemme oss

Les også:
Det norske selger andel i Barentshavet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.