– Jeg kan oppsummere året med tre D-er: Digitalisering, damer og dritmye jobb, sier daglig leder Anniken Haugen Jebsen i kommunikasjonsbyrået Zynk.
Byrået økte i 2017 omsetningen til 47,6 millioner kroner, med en byråinntekt på 42,1 millioner kroner. Byråinntekt er omsetning minus varekostnad.
Selskapet er fremdeles blant de aller mest lønnsomme i bransjen. Resultatet før skatt på 17,6 millioner kroner gir en resultatmargin på 37 prosent.
– Vi omsetter for tre millioner kroner per hode i gjennomsnitt. Det er ikke uvanlig med uker hvor man jobber mellom 50 og 60 timer, så jeg tror alle hjemme kjenner på at jobben tar tid, sier Jebsen.
Flere kvinner enn menn
Hun tok over som daglig leder for et år siden, da Claus Sonberg valgte å rykke opp som styreleder.
– Det er kjempegøy å sitte her og se at det å skifte daglig leder har gått veldig, veldig fint. Det har vært viktig for Zynk. Vi trengte å bruke mer tid på ledelse og administrasjon, og jeg har min styrke mer på rådgivning. I tillegg hadde jeg lyst til å drive med utvikling og stordataverktøyet vi har jobbet med. Jeg gjør jo det jeg alltid har gjort, jeg slipper bare den dårlige samvittigheten, sier Sonberg.
I tillegg til at Jebsen tok over den daglige driften, rykket Guri Størvold opp til partner i Zynk i fjor. Jebsen viser også til rådgiverne selskapet ansatte i løpet av året: tidligere DN-journalist Marte Ramuz Eriksen, tidligere Oslo Havn-rådgiver Karette Wang Sandbu og Cecilie Scharning som kom fra Discovery.
Zynk teller nå 13 ansatte, hvorav seks er partnere.
– Og for første gang er vi flere kvinnelige ansatte enn menn. Jeg kan ikke garantere at det varer, vi står i flere rekrutteringsprosesser, sier Jebsen.
Hun har nylig ansatt nok en DN-journalist som rådgiver, Anne Flæte, som begynner i selskapet i mai.
Høyere lønn og bonus
Noe av det første Jebsen gjorde som sjef var å øke lønnen og bonusene til de ansatte. Det viser seg i lønnskostnadene, som økte med 1,3 millioner kroner i løpet av 2017. Det er også årsaken – i tillegg til økte innkjøp fra underleverandører – til at resultatet ble litt svakere i 2017 enn 2016.
Zynk investerte i 2017 rundt én million kroner i stordataverktøyet Q-ball, som det lanserte under Arendalsuka i fjor, i samarbeid med det svenske selskapet Quattroporte. Investeringen ble tjent inn i løpet av siste kvartal, grunnet etterspørsel fra kunder, forklarer Jebsen og Sonberg.
Selskapets eiere – de seks partnerne – deler utbyttet på 13,3 millioner kroner. De lengstvarende partnerne, Claus Sonberg, Sigurd Grytten, Hans Olav Otterlei og Jan Glendrange får snaut 2,8 millioner kroner hver i utbytte, mens Jebsen får snaut 1,7 millioner kroner og Størvold får drøyt en halv million kroner i utbytte.
Siden oppstarten i 2010 har eierne tatt ut 56,6 millioner kroner i utbytte.
– Helt fra vi startet dette i 2010 spurte vi hvorfor vi gjør dette. Det var ikke for å bli størst, eller tjene mest penger. Vi kommer alltid tilbake til at hvis du skal jobb 11-12-13 timer i døgnet, så gjør du det ikke for pengenes skyld, det er å få gjøre veldig mange spennende og morsomme prosjekter, sier Sonberg.
Havnet i SSB-storm
Både Sonberg og Jebsen understreker at Zynk trives best i det stille, og helst ikke ønsker å så mye oppmerksomhet i mediene. Men da striden mellom daværende SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen var på sitt mest intense i høst, havnet Zynk – som ikke har åpne kundelister – i medienes søkelys.
VG skrev i januar at SSB brukte 448.000 kroner på rådgivning fra Zynk i 18 dager, tilsvarende snaut 25.000 kroner i døgnet. Partnerne Guri Størvold og Hans Olav Otterlei ledet arbeidet.
– Vi trives best med ikke å være en del av historien. Men vi har en ambisjon om å jobbe med de vanskeligste og viktigste sakene. Med den åpenheten og offentligheten som er rundt slike ting, blir det kjent og det får man bare leve med og håndtere best mulig og ryddigst mulig. Som rådgivere lever vi best med at det er kunden som synes og ikke oss – og det har vært en leveregel for Zynk, sier Sonberg.(Vilkår)