Det er over et år siden 69-åringen satte et foreløpig punktum for et langt liv i utenrikstjenesten med å fratre som Norges ambassadør til Sverige.

«Tomrommet» har han blant annet fylt med å bli styreleder i Norsk-svensk handelskammer, men kampen om å mane til fred mellom de politiske bolkene i nabolandet må han pent overlate til andre.

I begynnelsen av september begynte han som rådgiver på deltid hos kommunikasjonsbyrået WergelandApenes. Nå skal Eide i stedet rette sine egenskaper som fredsmegler inn mot næringslivet.

Sikker på egen integritet

Diplomatveteranen er ikke den første profilen med bred politisk og byråkratisk bakgrunn som stifter bekjentskap med kommunikasjonsbransjen.

Statsminister Erna Solbergs tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes' «overgang» til First House er blant de nyeste forflytningene.

I WergelandApenes blir Eide blant annet kollega med Bård Flaarønning, som var politisk rådgiver for tidligere Ap-nestleder Trond Giske frem til februar.

– Er den stadige bevegelsen fra politikk til kommunikasjon en problematisk trend?

– Jeg føler meg ikke som en del av noen trend. Dette er hverken snakk om et fulltidsengasjement eller noen reklamejobb, slik jeg ser det. Jeg skal bidra til forståelse og bygge kunnskap i den grad næringslivet ønsker det.

– Og det er uproblematisk?

– Det vil vel alltid være en slags balansegang, men jeg er sikker på at min integritet er ivaretatt, sier Eide.

Skrur ikke ned tempoet

En av Norges mest kjente profiler innenfor sikkerhetspolitikk og fredsdiplomati har lenge følt på behovet for å gjøre noe nytt.

– Da jeg kom til Stockholm, hadde jeg jobbet med sikkerhetspolitikk hele livet. Skulle jeg ha jobbet med sikkerhetspolitikk helt til jeg pensjoneres, får jeg ingen nye impulser og eldes fort. I Sverige jobbet vi mye i krysningen mellom næringsliv, innovasjon og politikk, noe som var både nytt og spennende, sier Eide.

Han har ikke behov for å skru ned arbeidstempoet «så lenge man lærer noe nytt og har en hund som trekker en ut i skogen».

Skal se filmen om Kongo-oppdraget

Uavhengig av arbeidsmengden hos sin nye arbeidsgiver, planlegger Eide å legge inn tid til å se filmen «Mordene i Kongo», som kommer på norske kinoer neste måned.

Eide var Utenriksdepartementets spesialutsending i den omstridte «Kongo-saken» før han fikk ambassadørposten i Sverige.

Drapsdømte Joshua French ble fraktet hjem til Norge i fjor etter åtte år i fengsel i Kongo.

– Jeg har lest bøkene om Kongo-saken, og kommer sikkert til å bla igjennom flere utgivelser hvis de kommer. Filmen vil jeg også se, selv om jeg ikke er lidenskapelig opptatt av saken lenger, sier Eide.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57 Min
Publisert: