Alt skulle bli annerledes i 2019.

Hemmelighold om kostnadsbruk på utenomsportslige middager med østers og gammel vin i magnumflasker skulle endelig bli historie. Tom Tvedts tapre forsøk på opprydning skulle tas ett steg videre med en ny leder.

Til sist sto slaget mellom Sven Mollekleiv og Berit Kjøll. Førstnevnte har ingen forhistorie som idrettspamp, og sistnevnte har av biologiske årsaker aldri blitt forkludret av gutteklubben grei.

På Lillehammer den 26. mai 2019 reiste Berit Kjøll armene i været, akkurat slik Therese Johaug gjorde i Seefeld i februar da hun gjorde sitt comeback etter dopingdommen. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (Nif) fikk sin nye president.

Der Johaug fikk trøbbel etter å ha brukt en leppekrem, utfordret flere norske medier det faktum at Kjøll hadde fått hjelp av skarpskodde pr-rådgivere på bakrommet. Hadde Kjøll vunnet kampen om norsk idretts høyeste verv på uredelig vis?

Strengt tatt er Trofodermin oppført på Wadas liste over ulovlige og prestasjonsfremmende stoffer, mens hverken Claus Sonberg eller Rolf Nereng er å finne på dopinglisten. Deres råd kan likevel være prestasjonsfremmende. Det er derfor Kjøll får kritiske spørsmål om det var riktig å få råd fra pr-nestorene Sonberg og Nereng for å sikre seg den øverste plassen i det norske idrettshierarkiet.

Ingenting tyder på at Johaug bevisst benyttet leppekrem for å bli raskere på ski. På samme måte har Kjøll neppe sett på bruken av Sonberg og Nereng som noen form for juks. Pr-rådgivere kan være nyttige i mange situasjoner – de kan benyttes helt lovlig, også i det skjulte. Kjøll fikk i forkant av Idrettstinget oppsiktsvekkende mange positive medieoppslag, og ingen journalister reflekterte over hvorfor hennes tidligere styreverv i Aker Holding as var fjernet fra cv-en som ble gjengitt i Norges største aviser.

Innenfor idretten er det noen absolutte regler, slik som dopingforbud. Det er også uskrevne regler, som å vise respekt for konkurrenter. Petter Northug er forhatt av mange svensker for sin hovne fremferd. Likevel kunne han ikke diskvalifiseres. Svenskenes sentralbank, Sveriges Riksbank, har et sett med fornuftige etiske regler for sine ansatte, der det blant annet heter: «Skulle jag tycka det vore pinsamt eller bli illa berörd om «detta» blev känt av mina arbetskamerater? Skulle «detta» på något sätt kunna skada Riksbanken om det skulle tas upp i massmedierna?»

Se for deg at du jobber på Nifs hovedkontor. Ville du følt at det var pinlig å fortelle en regnskapsmedarbeider som er ivrig vaffelsteker i en lokal svømmeklubb at du i går var på en middag der du nøt både østers og konjakk på forbundets regning? Kunne dette vinkles negativt i en tabloidavis?

Her ville de etiske varsellampene til Sveriges Riksbank blinke rødt.

Sett at du stiller til valg i Nif: Organisasjonen sliter med pampestempel, manglende innsyn i pengebruk og beslutningsprosesser. Noen av landets mest profilerte pr-rådgivere arbeider for ditt kandidatur i det skjulte. Honorarene er ikke enorme, men noen titalls tusen går nok med (i størrelsesorden 3000 vaffelplater). Kunne det bli pinlig å innrømme pr-kampanjen for andre? Ville nasjonale medier fatte interesse om det ble kjent?

De etiske varsellampene til Sveriges Riksbank blinker trolig rødt her også.

Det er ikke umulig at Sonberg og Nereng ga svært nyttige innspill i valgkampen til sin kandidat. Imidlertid kunne kanskje det beste rådet ha vært: I lys av hvordan Nif er blitt belastet med beskyldninger om pengesløsing og hemmelighold, kan det oppfattes uheldig å benytte pr-rådgivere i kampen om det høyeste vervet i norsk idrett – det forventes «fair play» og full åpenhet.

Idrett er identitetsskapende – det bygger vennskap, kultur og samfunn. I antikkens Hellas var de Olympiske leker med på å skape fred ved å avmystifisere fienden. For å fjerne enhver mulighet til å jukse, eller skape mistanke om ureglementerte hjelpemidler, konkurrerte utøverne uten klær. Olympiaden var idrett med full åpenhet.

Det er flere grunner til at ingen vil være tjent med å kreve et tekstilfritt Idrettsting. Berit Kjøll bør derimot benytte Olympiadens prinsipper om full åpenhet i sitt videre arbeid for norsk idrett. Før Nif-medarbeidere ringer en pr-rådgiver i fremtiden, kan de gjerne først bruke Riksbankens etiske regler – helt gratis – og unngå pinlige situasjoner samt mindre hyggelige medieoppslag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.