– Vi ønsker ledere som er tett på kunder, fag og salg, og da fungerer det bedre at man er leder for en tidsbegrenset periode, sier avtroppende ledende partner Maria Melfald Tveten (32) i Corporate Communications.

Mens pr-byrået Geelmuyden Kiese har drevet med relativt hyppige og overraskende lederbytter, er det kommende lederskiftet i Corporate Communications planlagt. Der går toppsjefrollen på rundgang. Partnerne går i åremålsstillinger på to år, noe man ikke finner igjen i resten av den norske pr-bransjen.

Nå skal tidligere Finansavisen-redaktør Are Slettan (53) ta over som ledende partner, etter at Ben Holan (36) og Tveten har delt på lederansvaret for pr-byrået de siste to årene.

Byrået, som består av mange avhoppere fra konkurrenten Geelmuyden Kiese, hadde i 2016 en byråinntekt på 28,1 millioner kroner, mot 24 millioner kroner året før. Tallene er ikke ferdig revisorrevidert.

– Åremålsordningen gjør at det kommer nye tanker og arbeidsmåter inn i ledelsen av selskapet med jevne mellomrom. I tillegg henger det sammen med at vi er et partnereid- og styrt selskap, hvor ledelsen utøves på vegne av partnerskapet, slik det for eksempel er i mange advokatfirmaer, sier Tveten.

Sjef for veteraner

Holan og Tveten har de siste to årene vært sjef for presseveteraner som Slettan, Hans-Wilhelm Steinfeld og Mats Ektvedt, samt en rekke andre veteraner fra kommunikasjonsbransjen. 

– Som sjef må du jo tåle at noen er flinkere enn deg på noen områder, hvis ikke kommer du ikke langt. Vi har folk som er innmari gode på sine områder, noe som holder oss skjerpet, sier Tveten.

Grunnen til at Slettan nå tar over for de to alene, er at byrået skal ansette en administrasjonsassistent.

Slettan er full av ros for de unge lederne han nå tar over for.

– Dette var et gründerselskap som var litt styrt etter løsgjengerloven, kanskje, slik gründerselskaper er. Maria og Ben har tatt et stort skritt i retning av å profesjonalisere bedriften. Sånn sett er det lett å ta stafettpinnen videre, sier Slettan.

Han har ikke omveltende planer for hvordan han skal ta byrået videre, men varsler at det skal bli litt mer synlig, uten å være «medieklovner». 

Ikke uvanlig

Professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI, Jan Ketil Arnulf, sier rullerende lederskap kan ha både ulemper og fordeler.

– Det er alltid et poeng at en slik modell kan skape en viss usikkerhet om roller, og det er ofte fint med stabil ledelse med en klar rollefordeling, sier Arnulf, før han legger til:

– For konsulenter er nøkkelen å skape merverdi av å stå samlet, fremfor å være en og en. Der er sånn sett konsulentens rolle viktigere enn toppsjefens rolle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.