Geelmuyden.Kiese sendte torsdag et brev til KOMM der pr-byrået innklager konkurrenten First House for brudd på KOMMs etiske retningslinjer. KOMM er bransjeorganisasjonen for kommunikasjonsbyråer som er sertifisert av Det Norske Veritas (DNV).

Geelmuyden.Kiese skriver i klagebrevet at «mediene har de siste månedene avdekket en rekke kritikkverdige forhold» og mener First House til sammen har brutt åtte punkter i organisasjonens regelverk.

Les hele klagen fra Geelmuyden.Kiese her:

Det vises til tre spesifikke saker: Troms Kraft-saken, Kina-saken og First Houses henvendelse til organisajonen OGP (International Association of Oil and Gas Producers) i London.

«Troms Kraft saken og dokumentasjonen […] viser hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap», skriver Geelmuyden Kiese, med henvisning til saken Klassekampen først omtalte, der tidligere Ap-topp og partner i First House Jan-Erik Larsen brukte sitt nettverk i partiet da han var med på å påvirke Tromsø kommune på oppdrag fra Troms Kraft i 2010.

Om debatten som fulgte av First House-partner Morten Wetlands innlegg i Dagens Næringsliv 14. mai, der Thorbjørn Jagland fikk kritikk, skriver Geelmuyden Kiese: «Saken illustrerer de fundamentale problemer som oppstår når et byrå ikke oppfordrer til åpenhet rundt kundeforhold.»

«OGP-saken» henviser til Aftenpostens avsløring av at First House i en e-post tilbød å hjelpe organisasjonen av oljetopper med å bekjempe nye klimaregler.

På bakgrunn av de påståtte bruddene skriver Geelmuyden.Kiese at First House «ikke hører hjemme i KOMM (Kommunikasjonsforeningen journ. anm.)» og bemerker videre at «det er interessant å merke seg at First House metoder ikke gir resultater. Troms Kraft ledelsen tapte sin sak. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sitter tryggere enn noensinne, og forsøket på å selge seg inn i OGP i London ble blankt avvist. Uanstendighet lønner seg ikke. Jeg håper KOMMs etiske styrte/etiske råd kommer til samme konklusjon, og at konklusjonen får en klar konsekvens».

Daglig leder Per Høiby i First House kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Geelmuyden.Kiese.

- Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis. I respekt for den prosess som KOMM legger opp til vil vi fra vår del avstå fra å saksbehandle klagen i media. Vi ser derimot frem til behandlingen i de rette organer i KOMM, og vil gjøre det beste for at sakene der blir belyst tilstrekkelig til at de rette konklusjoner kan trekkes, sier Per Høiby til DN.

- Hva synes du om at en konkurrent har klaget dere inn til etikkrådet?

- Det vil jeg ikke si noe om, svarer Høiby.

Hans Geelmuyden er nylig innvalgt som styremedlem i KOMM-styret, og kan ikke uttale seg i saker som styret skal behandle.

Les også:

Stanghelle om First House-sjefen: - Jeg registrerer at han ikke gir et svar

- En svertekampanje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.