Det nylig nedsatte etikkrådet i pr-bransjens organisasjon KOMM skal behandle de to First House-klagene. Det ble vedtatt på KOMMs styremøte torsdag kveld.

Geelmuyden.Kiese har klaget inn konkurrenten First House for brudd på åtte av KOMMs etiske retningslinjer.

Du kan lese hele klagen her.

Også Fremtiden i våre hender og Greenpeace har klaget inn First House på punktet som handler om at pr-bransjen skal "jobbe for et åpnere samfunn, ytringsfrihet og demokratiske verdier".

Klagene peker på tre spesifikke saker: Troms Kraft-saken, Kina-saken og First Houses henvendelse til organisajonen OGP (International Association of Oil and Gas Producers) i London.

 

- Spesiell sak

Styret besluttet i går å sende saken videre til etikkrådet, som skal behandle klagen og gi sin konklusjon til styret. Styret fatter endelig vedtak.

- Det er en spesiell sak, når to av våre medlemsbyråer - begge i styret – er involvert. Derfor bør klagene vurderes av etisk råd, sier styreleder i KOMM Morten Woldsdal.

Hans Geelmuyden er nyvalgt styremedlem, men inhabil i saken som avsender av den ene klagen.

- Det er et fornuftig vedtak, sier han om avgjørelsen.

- Snart vil vi finne ut hva som er akseptabel praksis for bransjen. Hvor høyt må og kan vi hoppe? sier han.

Troms Kraft-saken skal ikke vurderes, da etisk råds vurdering begrenses til saken som har kommet opp etter de etiske retningslinjene ble vedtatt 28. november i fjor.

- Det er synd fordi det er den verste saken, men jeg skjønner at man må sette en strek, sier Geelmuyden.

Han har tidligere uttalt at denne saken bør behandles av Økokrim.

Woldsdal sier etikkrådet får oversendt dokumentene i morgen, men at de har anledning til å stille spørsmål og be om møter.

- Jeg vet ikke tidsaspektet. Det er for viktig til å presse dem på tid ,sier han. 

Rådet består av Kai Krüger Henriksen fra Veidekke, Abelia-advokat Linda Leiro Egseth og byrårepresentant Trond Albert Skjelbred fra Nor-PR.

 

First House tilfreds

First House (FH) har oversendt sin skriftlige redegjørelse til KOMM, som svar på klagene.

- Vi er tilfreds med at saken oversendes etisk råd og gjennom det få en så grundig behandling som mulig, sier FH-sjef Per Høiby, som ikke sitter i styret, og derfor ikke var tilstede på møtet.

Erlend Fuglum representerer First House i styret.

Høiby nekter å sende DN den skriftlige redegjørelsen.

- Hva inneholder redegjørelsen?

- Det er ikke noe overraskende, innholdet er forventet.

First House er truet med eksklusjon fra sin egen bransjeorganisasjon på grunn av denne saken.

Det hele begynte med at First House-partner Morten Wetland, som var Norges FN-ambassadør frem til 2012, skrev et debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

Aftenpostens politiske kommentator Harald Stanghelle skrev dagen etter kommentaren «På svertetokt for kineserne?». Her skrev Stanghelle at First House jobber med å sverte Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, på oppdrag for «kinesiske interesser».

First House har senere uttalt at dette ikke stemmer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.