PR-eksperten Hans Geelmuyden i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK) vekket sterke reaksjoner etter sine uttalelser knyttet til en debatt om mangfold i kommunikasjonsbransjen. Uttalelsene ble først fremsatt i to intervjuer med Kampanje.

Senere omtalte Kampanje Facebook-tråden hvor Geelmuyden skrev at kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf fremsto som en «autoritær ekstremist» og videre at Ashraf måtte lære seg «vestlige verdier, og ikke «misbruke dem.» Det skulle gjøre GKs kunder opprørte.

Nå velger LO å avbryte samarbeidet med kommunikasjonsbyrået.

– LO har ikke hatt noen fast avtale eller rammeavtale med GK. Vi har nå besluttet å avbryte samarbeidet rundt et enkeltstående prosjekt der vi har benyttet oss av bistand fra GK. Dette gjør vi fordi de siste ukers uttalelser fra Hans Geelmuyden står i sterk motstrid til de verdier vi i LO står for, skriver informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø i en epost til DN.

Informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø.
Informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg ble akkurat informert om at LO trekker seg. Det beklager jeg sterkt. Vi har hatt et godt samarbeid på prosjekt. Jeg har allerede beklaget de to uttalelsene, og mer enn det kan jeg

ikke gjøre, sier Hans Geelmuyden til DN.

Tar avstand

Plan- og bygningsetaten ligger under Oslo kommune og er kunder av GK. Byrådsleder Raymond Johansen stiller seg kritisk til uttalelsene. Til DN skriver han:

– I en tid der vi trenger å bygge broer mellom folk, brenner Hans Geelmuyden broer. Og han er ikke alene om det. Hver dag skriver folk, og spesielt menn på vår alder, lignende ting på sosiale medier. Enkeltuttalelser som dette er i seg selv problematiske nok, men viktigere er det at vi begynner å se noen mønstre og strukturer i samfunnet vårt. Fellesskapet er ikke sterkt nok. En del føler seg utenfor, mens andre mener de kan heve seg over andre mennesker. Slik kan vi ikke ha det. Jeg håper ikke at den viktige debatten som nå pågår om mangfold vil koke bort i Geelmuydens ukloke uttalelser.

Byrådsleder Raymond Johansen mener Hans Geelmuyden brenner broer.
Byrådsleder Raymond Johansen mener Hans Geelmuyden brenner broer. (Foto: Javad Parsa)

Plan- og bygningsetaten stiller seg også kritisk til Geelmuydens uttalelser.

– Bykuben har kontrakt ut 2021 med Geelmuyden Kiese om teknisk bistand til chatbot og innholdsproduksjon for kampanjen «Min grønne utfordring.» Bykuben har ikke på noe tidspunkt hatt direkte kontakt med Hans Geelmuyden, kun rådgivere i selskapet, skriver Oa Eline Bodsberg Stræte og fortsetter:

– Bykuben vil for fremtiden sørge for å legge inn i våre kontrakter at vi vil at tilbyderne skal kunne identifisere seg med Oslo kommunes verdigrunnlag. Vi jobber for mangfold og muligheter for alle, og ønsker at samarbeidspartnerne våre skal kunne stå for det samme.

Ingen kontakt

Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektorater) er nåværende kunde av Geelmuyden Kiese. Direktør Mari Trommald mener Geelmuydens uttalelser svekker tilliten.

– Bufdir tar sterkt avstand fra fra Hans Geelmuydens uttalelser. Vi er overrasket over at en som jobber med kommunikasjon kommer med den typen utsagn.

Trommald opplyser at Budfir foreløpig ikke har vært i kontakt med Geelmuyden Kiese (GK).

– Det svekker tilliten til han som ekspert på strategisk kommunikasjon. Bufdir har ikke-diskriminering og mangfold som samfunnsoppgave, og uttalelsene strider med disse sentrale verdiene. Vi har større forventninger til våre samarbeidspartnere.

– Har dere tatt saken videre?

– Nei, vi har foreløpig ikke vært i kontakt med Geelmuyden Kiese.

«Naturligvis» i dialog

Ikea, som også står på GKs kundeliste, kaller Geelmuydens uttalelser for «uakseptable».

– På Ikea ser vi mangfold og inkludering som det eneste rette. Dette ligger dypt rotfestet i verdiene våre og måten vi jobber på. Uttalelsene Hans Geelmuyden har kommet med, er uakseptable og ikke forenelige med våre verdier. Vi har samarbeidet med GK i mange år og er naturligvis i dialog med dem om denne saken. Vi vurderer nå hva vi gjør videre, skriver Helene Løken som er kommunikasjonssjef i Ikea.

Det er ikke bare kundesiden som reagerer på Geelmuydens uttalelse. For et par dager siden skrev DN om ansatte i GK som tok et oppgjør med sjefen. Flere ansatte i GK skrev under på en Facebook-post hvor de tar avstand fra Geelmuydens utspill:

«Hans Geelmuyden holder ytringsfriheten høyt. La oss håpe han holder den så høyt at han tolererer at noen av oss som jobber i GK velger å ta avstand fra de meningene det kan virke som han har, om man baserer seg på spissformuleringer, sitater og kommentarene i sosiale medier.»

DN har vært i kontakt med Hans Geelmuyden. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.