- Jeg synes det er grenser for å stille folk i gapestokken, sier Tetzschner.

I et innlegg reagerer Høyres Michael Tetzschner kraftig på Jonas Gahr Støres uttalelser om tidligere politikere som har meldt overgang til pr-selskaper: Moralisme kan fort bli forakt for andre dnPlus (Krever innlogging)

- Ledere i samfunnet har en mulighet til å utøve makt ved å si hva som er bra og dårlig - kort sagt være smaksdommere. Jeg synes det er farlig slik Støre gjør ved å løpe foran og si at grupper i samfunnet er å forakte, sier Tetzschner, som lurer på om Støres uttalelser kanskje ikke var så gjennomtenkte, og at han vil dementere det.

- Jeg synes ikke slike synspunkter gjør debattklimaet i Norge hyggeligere ved å felle en slik moralsk dom over andre. Jeg synes Støre viser utslag av gammel partikultur à la Haakon Lie. Nå tror jeg pr-bransjen greier seg fint uten min hjelp, men det er grenser for å stille folk i gapestokken, sier Tetzschner.

Selger råd

Jonas Gahr Støre uttalte til VG for litt over to uker siden at han så tidligere kolleger gå ut og markedsføre at de har jobbet ved Statsministerens kontor eller andre departementer, og selger sin kompetanse derfra til høye priser.

- Det byr meg imot, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Støre understrekte at som tillitsvalgt for et politisk parti kan man gi råd – men at det blir noe annet å selge råd, og var kritisk til at partikolleger gjorde det også etter at de hadde forlatt politikken.

- Det som byr meg imot, er at denne delen av bransjen er en hjelp til dem som har mest makt fra før. De selger dyre tjenester til folk som har nok penger til å betale for dem. Det forsterker forskjeller, mens jeg er for å redusere forskjeller, sa Støre.

Tetzschner mener Støres retorikk og stil er preget av en grunnleggende moralisme over­­­for andre menneskers valg.

- Hvorfor mener Støre at han har en refselsesrett av mennesker som ikke, såvidt jeg vet, bryter loven. I Støres øyne er disse personene sosialt degradert. Det er mulig at Støre denne gang har snakket raskere enn han tenker. Uansett bør han belegge påstandene, eller trekke dem tilbake, sier Tetzschner.

Avviser uttalelser

Støre sier han aldri har kritisert enkeltpersoner.

- De personene jeg kjenner i First House, har jeg samarbeidet nært med i mange år, jeg har stor respekt for det arbeidet de har nedlagt i politisk virke, jeg har hatt glede av samtaler med dem etter at de forlot politikken, og kanskje kan vi ønske dem velkommen tilbake til politikken en dag, sier Støre.

- Dette er en fullt ut lovlig virksomhet, og jeg mener det er rett og rimelig at man kan gå mellom det offentlige og det private. Mitt anliggende er ikke moralisme, men å kommentere grenselandet for lojalitet ved direkte overgang fra betrodde stillinger i regjeringsapparatet til kommersiell rådgivning, sier Støre, og legger til:

- Dette har skapt en debatt som langt flere enn jeg er engasjert i. Jeg mener videre at pr-bransjen forsterker forskjeller ved å selge tjenester til folk og bedrifter som har nok penger å betale for dem. Det er et samfunnsproblem som jeg som folkevalgt tar alvorlig, men jeg overraskes jo ikke av at Tetzschner ikke er uroet over denne utviklingen, sier Ap-lederen.

Bjarne Håkon Hanssen gikk til First House etter å ha sittet i to regjeringer for Arbeiderpartiet og vært statsråd tre ganger.

- Det hadde vært fristende å kommentere dette, men jeg velger å avstå. Som man sier i Trøndelag: «Man må bruke vettet den som har det». Og dette kan du sitere meg på, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.