Medieorganisasjonene arrangerer torsdag et 24 timer langt verdensrekordforsøk i debatter og diskusjoner om presseetikk under Arendalsuka.

Torsdag ettermiddag var det klart for debatt om pr-bransjens makt - med First House-topp Hans-Christian Vadseth, Kruse Larse-sjef Jan-Erik Larsen, redaktørforeningens Arne Jensen, Norsk Journalistlags Thomas Spence og Kommunikasjonsforeningens Therese Manus i panelet.

Under debatten gikk både Larsen og Vadseth til angrep på norske medier - og ga mediene hoveddelen av skylden for at pr-bransjen nå har vokst frem - og opplever stor etterspørsel. Førstnevnte inviterte til og med pressetoppene til en arbeidsuke i Kruse Larsen.

- Det drives ekstremt mye dårlig kunnskapsløs og respektløs journalistikk. Det er legitimt at man gjør interne forberedelser før man går i møte med en proff journalist. En bedriftsleder møter kanskje journalister en gang i løpet av hele livet, sa Larsen under debatten.

Les også: - Man skal i alle fall aldri navngi ut ifra en tanke om hevn eller gapestokk

- Grov overdrivelse

Han mente likevel selv at pr-byråene må ta noe av skylden for hvorfor man blir sett på med skepsis fra journalister selv - blant annet fordi man har vært litt åpne om hvilke kunder man jobber for.

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, mener pr-veteranene begikk en «grov overdrivelse» da de kalte norsk journalistikk dårlig.

- Jeg tror at de i dag har valgt å følge et av sine såkalte ekspertråd: At angrep er det beste forsvar. Vi journalister gjør feil, og det er derfor vi holder denne 24 timer lange etikkdebatten. Men vi har en utfordring med at pr-bransjen har vokst, og har økende appetitt for styring og mange overtramp, sier Spence.

Han mener kommunikasjonsbransjen må ta skylden for at det er vanskeligere å komme i kontakt med kilder både i offentlig og privat sektor.

- Det er for tungvint, når kravene til å levere rask journalistikk er større enn noensinne.

Han takker imidlertid ja til å kunne jobbe en uke i Kruse Larsen.

- Det sier jeg ja takk til. Det er alltid interessant å lære. De gjør sikkert mye godt arbeid, men jeg tror de har godt av å ikke bare skylde på de slemme, kunnskapsløse journalistene. Og forhåpentligvis kan jeg i så fall lære dem noe tilbake, sier Spence.

Fikk få svar

Larsen hadde på forhånd forberedt seg på litt uortodoks måte. Den tidligere statssekretæren og Ap-politikeren sendte et spørreskjema til alle departementene og statsrådene, de politiske partiene og Stortingets administrasjon, der han lurte på om makthaverne har brukt pr-byråer i løpet av denne Stortingsperioden, og hvorvidt det har noe å si om disse pr-byråene opererer med åpne eller lukkede kundelister.

Les også: Sendte spørreskjema til statsråder

-Jeg har fått svar fra under halvparten av departementene, og rundt halvparten av de store politiske partiene. Så jeg må nok jobbe litt videre med dette, sier Larsen til DN etter debatten.

Les flere saker fra Arendalsuka:

Vil bruke 500 millioner på å gjøre Norge verdensledende på helse  

Fem frokoster før lunsj dnPlus  

Investerer 50 mill. i kunstig intelligens

- Schjøtt up, Schjøtten!

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: