– Det at de forsøker å returnere til den samme gamle fiksjonen om at næringen har kontroll, at de bruker penger på å promotere fullstendig usanne «garantier», er både trist og provoserende på samme tid, skriver filmprodusent Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film i en epost til DN.

Torsdag har Nortura rykket inn en dobbeltsides Gilde-annonse i aviser som, Dagens Næringsliv, VG, Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen og i flere av deres nettutgaver. Dagen etter at NRK-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» fra Piraya Film og dokumentarskaper Norun Haugen skapte sterke reaksjoner, forsikrer derimot Gilde om at deres griser har levd under gode forhold:

«Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk, og at dyra har hatt det bra», heter det i avisannonsene.

– Kan ikke være trygg

– Vi skjønner at reklamen kan provosere folk, skriver Eskil Pedersen, assisterende kommunikasjonssjef i Gildes matprodusent Nortura i en epost.

– Vi mener det som kom frem i dokumentaren i går er så rystende og uakseptabelt at vi har politianmeldt vår produsent. I dokumentarfilmen er det to Nortura-bønder som omtales, og den ene episoden omhandler ulovlig kastrering uten bedøvelse, fortsetter Pedersen.

– Hvordan kan dere garantere dyrevelferd etter disse avsløringene?

– Det vi garanterer er at hvis brudd på dyrevelferden avdekkes så får ikke disse produsentene levere til Gilde. Vi har satt inn en rekke tiltak som skal bidra til å avdekke eventuelle brudd på dyrevelferden hos våre leverandører. Nå er vi i tillegg tydelig på konsekvensene.

Tveit mener Gilde ikke tar forbrukerne på alvor i det hele tatt.

– Filmen viser at vi på ingen måte kan være trygg på at dyrene som blir til Gilde-pølser, koteletter og bacon har det bra. Tvert imot, skriver han.

Pedersen kommenterer kritikken med at det må være «et før og etter denne filmen».

– Jeg tror og håper filmskaperne er opptatt av at forbrukerne skal kunne være trygge på at dyrevelferden er ivaretatt. Derfor har har vi politianmeldt vår produsent, han får ikke levere til Gilde og vi gjennomfører en rekke tiltak. Vi skal ikke ha med oss produsenter som ikke har god dyrevelferd i fremtiden.

– Reklamen er hva vi vil stå for

Et innlegg lagt ut på 730.no sin instagramkonto torsdag formiddag viser en skjermdump av VGs forside. Under en sak om Brennpunkt-dokumentaren med overskriften «–Uakseptabelt» og et bilde av en mishandlet gris, prydes resten av siden med en Gilde-annonsen.

Se dette innlegget på Instagram

Okay Gilde

Et innlegg delt av 730.no (@730no)

Nortura har siden 1. april kjent til at det var blitt laget en dokumentar og politianmeldte produsenten kort tid etter at den ble kjent med hendelsen den har anmeldt.

– Vi er krystallklare på at kjøper du Gilde-produkter så skal forbruker være helt trygg på at dyrene har hatt det bra. Det sier vi av en grunn. Det er fordi at hvis noe uakseptabelt skjer hos våre produsenter, så får de ikke levere til Gilde. Vi ber rett og slett om å bli sett i kortene. Det vi skriver i reklamen, er hva vi vil stå for, sier Eskil Pedersen.

– Dette er en alvorlig sak som krever mye tid og ressurser, sier Pedersen.

Han forteller at Nortura ikke har brukt pr-byrå i denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.