Det er stadig mer som skal få oss til å føle på den «sterkt ubehagelig følelsen av å ha vist en nedverdigende side av seg selv».

Jeg ser i disse skamutspillene den samme samfunnstrenden som gjør at USAs president Donald Trump hamrer ut vulgære og rasistiske Twitter-meldinger. Nemlig en offentlig debatt som blir stadig mer polarisert. Man er enten for eller imot. Hvis ikke holder man kjeft. Det kan kanskje virke søkt, men det er ikke så langt fra å påstå at noen er udugelige og umoralske mennesker (les: skam), til å be dem reise tilbake dit de kom fra (les: Trump).

Det jeg uansett er helt sikker på, er at vi kommer til å se mer av dette. Samfunnsdebatten både i USA og Norge kommer til å bli enda hardere. Vi vil nok dessverre også oppleve trusler, hærverk og vold mot personer og næringseiendom når enkeltsaker blir satt på spissen.

Dette er store utfordringer. Ikke bare for samfunnet, men like mye for bedrifter som jobber for å ha et så allment godt omdømme som mulig. Den største utfordringen med disse raske skiftene i holdningen til hva som er greit og hva som ikke er det, er at man i mindre grad enn før har kontroll på sitt eget omdømme. Fordi holdningene til den bransjen man er en del av, eller blir båssatt i, betyr stadig mer for bedriftens totale omdømme.

Driver du for eksempel med energi, kjøtt eller engangsemballasje, vil skamdebattene påvirke omdømmet selv om din bedrift er best i klassen og i utgangspunktet nyter stor tillit hos myndigheter, politikere og kunder.

Man kan sette mange merkelapper på Trump. Om man skulle finne en positiv ting å si, er det at han har en brukbar nese for hva som rører seg blant fansen og hvor drøy han kan være før han taper mer enn han vinner.

Næringslivsledere i Norge som er opptatt av bedriftens omdømmerisiko, bør følge med på det som skjer også i USA. Det er en forsmak på hvordan debattklimaet blir fremover, og hvor polarisert den neste skamdebatten blir.

Trump, skam og omdømmet. Ja, det er faktisk en sammenheng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.