– Dette får et kommunikasjonsfag som i veldig stor grad har vært preget av magefølelse og intuisjon, til å kunne gi mer dokumentasjon, sier partner Claus Sonberg i Zynk.
Bruken av stordata til å forutse og påvirke mulige utfall har nådd kommunikasjonsbransjen. Fra før av finnes analyseverktøy som selskaper som Meltwater og Retriever tilbyr for overvåkning av sosiale medier og mediene.
Nå går et av Norges større pr-byråer, Zynk, i allianse med det svenske selskapet Quattroporte om en ny tjeneste som i tillegg til global nettsideovervåkning, skal gi brukeren muligheten til å se data fra norske nettsider og profiler på sosiale medier.
30 millioner nettsider
Sonberg sier tjenesten vil bruke stordata til å vurdere og teste hvilke budskap et selskap bør gå ut med, hvilke strategier som fungerer og identifisere risiko, trender og ulike problemstillinger.
Quattroporte spådde i 2016 både britenes brexit-ja og Donald Trumps valgseier på bakgrunn av tjenesten.
– Det globale kildegrunnlaget er 120 millioner nettsider og to milliarder tweets. Vi har brukt tid i det siste på å lage det norske kildegrunnlaget, og kvalitetssikre det. Nå er det på 30 millioner norske nettsider, og flere titall millioner poster i sosiale medier, hovedsakelig tweets, sier Sonberg.
«Kan misbrukes»
Ifølge Sonberg har satsingen kostet opp mot én million kroner. Zynk omsetter hvert år for i overkant av 40 millioner kroner.
Sonberg synes selv datamengden kan virke litt skummel.
– Vi har en løpende etisk vurdering. Det første spørsmålet vi stilte oss var om dette er i tråd med ny personvernlovgivning. Det er det, fordi vi ikke går inn og ser på enkeltbrukere eller lagrer data. Vi er ikke opptatte av hva du har av vaner på internett, så vi kan påvirke deg med et budskap eller selge noen ting, sier Sonberg.
– Systemet vårt er annerledes enn det Cambridge Analytica holder på med, men i enkeltes hender kan dette misbrukes, sier Sonberg.
Han sier de kommer til å ha en løpende diskusjon for å kunne ta de rette valgene.
– For den dagen noen misbruker et slikt stordataverktøy, vil det komme flere reguleringer, sier Sonberg.
Vil måtte vise effekt
Doktorgradsstipendiat Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania sier pr-bransjen i europeiske undersøkelser har gitt uttrykk for at stordata er spennende, og at dette kan komme av at det er et større krav til dokumentasjon nå enn tidligere, særlig når det gjelder effekt av kommunikasjonsbudskap i mediene.
Raknes tror noe av effekten stordataløsninger som Zynks begrenses av streng norsk personvernlovgivning.
– Og så blir det interessant å se om man kan se noen faktiske effekter. At man har prediktive modeller er en ting, men det må fortsatt kunne måles en effekt, sier Raknes, før han fortsetter:
– Likevel er det jo sånn at jo større antall datapunkter som kan samles og analyseres, jo mer kan man lage modeller som i ganske stor grad kan forutsi hva det er sannsynlig at man vil like.(Vilkår)