– Jeg har kjempet mot tårene i hele dag, sier Anniken Haugen Jebsen med et smil til DN.

Den profilerte Zynk-sjefen har akkurat fortalt sine kolleger at hun forlater byrået etter åtte år, for å bli direktør for «brand communication» – merkevarekommunikasjon – i Equinor.

Der skal Jebsen være med å lede energigigantens arbeid med samfunnsposisjonering, og lede divisjonen som blant annet står for alt av markedsføring, sponsorater og events for energiselskapet. Hun går inn i ledergruppen til Equinors globale kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum.

– I den spennende og krevende overgangen Equinor er i, er dette en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Derfor valgte jeg å si farvel for nå til Zynk. Jeg har vært rådgiver i åtte år, så da sjansen kom for å jobbe operativt på kundesiden i det største og viktigste selskapet i Norge, måtte jeg gripe sjansen, sier Jebsen.

Zynk nådde i 2018 sin klart høyeste omsetning gjennom tidende – på 54,9 millioner kroner. Byråinntekten – kundehonorar minus varekostnader – endte også rekordhøyt på 44,8 millioner kroner. Resultatet før skatt det samme, på 19,8 millioner kroner.

«Sjokk og vantro»

Jebsen er også partner i pr-byrået, og må derfor nå selge seg ut. Hun eier 15,38 prosent av aksjene i Zynk. Jebsen har bakgrunn som journalist og redaksjonssjef i Dagens Næringsliv.

– Det er kjempevemodig å slutte i Zynk, jeg har lært av de aller flinkeste folkene og fått masse tillit til å jobbe med spennende prosjekter. Men nå kom tiden for å gå videre, sier hun.

Styreleder Claus Sonberg (52) beskriver avgangen til Jebsen som «overraskende og trist».

– Det er jo en sorgkurve – som begynner med sjokk og vantro før man får grep om ting. Anniken har gjort en fantastisk jobb som leder i to og et halvt år. Hun var den første partneren vi tok opp innenfra byrået, så det var en spesiell beskjed å få. Men det er lett å forstå rasjonalet for valget hun har tatt, og vi backer henne. Det blir veldig bra for Equinor, sier Sonberg.

Størvold ny Zynk-sjef

Zynk henter som vanlig ny sjef fra egne rekker. Da Jebsen i august la frem sitt valg i et partnermøte, så Jebsen selv og fire andre partnere en verdig arvtager i Guri Størvold (43).

Størvold er den siste rådgiveren som ble forfremmet til partner i byrået. Hun har bakgrunn fra Senterpartiet, og har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

– Da vi fikk beskjeden, så alle de fire gjenværende partnerne og Anniken rett på Guri. Til tross for at vi andre har byråledererfaring både fra Norge og internasjonalt, valgte vi henne. Guri er flink til å se folk, hun bryr seg, og når du driver en kunnskapsbedrift, er nettopp dette det aller viktigste du gjør. Hun er sterk faglig, håndterer både hverdag og krevende situasjoner godt og har en kommersiell teft utviklet gjennom å jobbe med mange store kunder, sier Sonberg, som sier man etter dette partnermøtet har brukt noen uker på en ordentlig ansettelsesprosess.

– Jeg har tenkt nøye gjennom om dette var det jeg hadde lyst til, sier Størvold.

Hun påpeker at hun elsker å jobbe med kunder, og at nettopp dette gjorde at det var en «prosess» å godta mer administrativt arbeid – som igjen gir mindre tid til rådgivning i felt.

– Vi har bransjens råeste lag, så jeg landet på at det å bli lagkaptein her er en mulighet jeg ikke kan si nei til. Det er et godt grunnlag her, så får vi se om vi kan gjøre noen justeringer for å komme opp på et enda høyere nivå i organisasjonen, og rykke fremover når det kommer til analyse, sier Størvold.

Ble kontaktet av hodejegere

Jebsen forteller at Equinor søkte etter folk til stillingen gjennom et hodejegerfirma. Selve stillingen er i energiselskapet, handler om merkevare og posisjonering eksternt, og ikke like mye om den strategiske rådgivningsbiten hun er vant til å jobbe med i Zynk.

– De lette nok opprinnelig etter en person med mer kompetanse på markedsføring, så jeg var en litt annerledes kandidat. Men da jeg ble ringt opp om jobben, tenkte jeg at dette var en stilling som fristet. Verden står i et krevende energiskifte og det å få jobbe med dette ser jeg på som meningsfylt og en unik mulighet. Jeg brukte sommeren på å lage powerpoints for meg selv med for eller imot, og da jeg fikk tilbudet i august, takket jeg ja, sier Jebsen.

Overgangsmarkedet for pr-bransjen i Norge har den siste uken eksplodert. Som DN først kunne melde, kapret Try Råd både tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen, så TV 2-kommentator Mathias Fischer tidligere denne uken.

Størvold tar over som ny daglig leder fra og med i dag, men Jebsen vil fortsette å jobbe i Zynk frem mot nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.