Des Moines, Iowa: Donald Trump gikk i natt norsk tid på sitt første nederlag i kampen om å bli USAs neste president.

Den omstridte mangemilliardæren ledet suverent på meningsmålingene, men ble slått på målstreken av Ted Cruz i nøkkelstaten Iowa.

Cruz fikk 28 prosent av stemmene mot Trumps 24 prosent. Marco Rubio fikk 23 prosent, langt bedre enn noen spådde på forhånd.

-Dette vil virkelig skade Trump. Han sier hele tiden «jeg er en vinner, jeg er en vinner, jeg er en vinner». Og nå står vi her, etter det første nominasjonsvalget, og han vinner ikke i det hele tatt. Han rotet tvert imot bort en stor ledelse, sier velger Andy Alexander fra småbyen Ames.

-Virkeligheten traff plutselig reality-tv-stjernen, legger han til.

Jubel og halleljua-rop

DN er til stede på Cruz' valgvake i Des Moines, hvor jubelen og halleljua-ropene står i taket idet klokken drar seg mot midnatt lokal tid.

Den omstridte senatoren fra Texas, som har slåss mot partielitene siden han ble innvalgt til Senatet i 2012, fikk over 48.000 stemmer. Det er rekord på republikansk side i Iowa.

-Dette er en seier for grasrota. Dette er en seier for modige konservative over hele Iowa. I kveld har Iowa talt. USAs neste president vil ikke bli valgt av media, elitene i Washington, lobbyistene i Washington, men oss - det amerikanske folk, sa Cruz.

-En utrolig seier, sa 45-åringen. 

Gamblet

Donald Trump gamblet på at han kunne nå nye velgergrupper med sin kjendisappell og store massemønstringer under valgkampen.

Ted Cruz satset på å føre tradisjonell valgkamp, og var den eneste av kandidatene som besøkte samtige 99 fylker i bondestaten.

Det ser ut til å ha betalt seg.

Så sent som for to dager siden ledet Trump med fem prosentpoeng over Cruz på en sentral meningsmåling, men forretningsmannen greide ikke å omsette det til fysiske stemmer.

-Vi kom på andreplass, og jeg må si at jeg er beæret, sa Trump i en kort tale da resultatet var klart.

Han lovet å komme sterkere tilbake i neste ukes primærvalg i New Hampshire.

-Vi vil vinne nominasjonskampen og lett slå Hillary eller Bernie, sa Trump.

Dødt løp blant Clinton og Sanders

Da knapt 94 prosent av stemmene var opptalt, skilte fortsatt to tideler Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Clinton fikk 49,85 prosent og Sanders 49,62 prosent blant demokratene.

Det viser til gagns hvilken formidabel motstand den selverklærte sosialdemokraten yter den tidligere utenriksministeren og førstedamen.

Foruten å trekke unge til valglokalene, greier Sanders også å få dem til å åpne lommeboken.

Hittil i år har 74-åringen samlet inn mer enn 20 millioner dollar takket være hele 770.000 donasjoner. Det kan bety at vi står overfor en lang og seig valgkamp.

Trekker seg

Svake resultater for flere kandidater gjør at flere trekker seg eller vurderer å gjøre det.

Mick Huckabee, som vant her i 2008, trakk seg umiddelbart etter at valgresultatet var klart. Det gjorde også Martin O'Malley på demokratisk side.

Rick Santorum, som vant her i 2012, sier han skal revurdere sitt kandidatur etter nederlaget.

Ben Carson, som kom på fjerdeplass etter å ha ledet før jul, dro rett hjem til Florida for å skifte til rent tøy, ifølge en melding. Han avviste at han vil trekke seg.
 

Les også: Presidentkandidatene svir av milliarder


Trump ser fremover mot New Hampshire

Vil ha slutt på at Trump bruker låtene hennes



morten.bertelsen@dn.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.