Terrorisme og nasjonal sikkerhet sto høyt på debattplanen, og dermed var det ventet at Trump måtte svare for sitt nylige utspill om at muslimer bør nektes adgang til USA. Motkandidaten Jeb Bush gikk rett i strupen på den kontroversielle mangemilliardæren.

– Donald er en mester på «one-liners», men han er en kaos-kandidat, og han ville blitt en kaos-president, sa den tidligere Florida-guvernøren og la til at Trumps forslag ikke kan tas seriøst. Trump slo deretter tilbake mot Bush, som ligger langt bak forretningsmannen på meningsmålingene.

– Kampanjen hans har feilet. Den har vært en total katastrofe, sa Trump før han tok sitt eget utspill i forsvar:

– Vi snakker ikke om isolasjon, vi snakker om sikkerhet. Vi snakker ikke om religion, vi snakker om sikkerhet. Landet vårt er ute av kontroll.

Omstridt

Utspillet om muslimene kom i kjølvannet av at et muslimsk ektepar skjøt og drepte 14 personer på et juleselskap i San Bernardino, California. De fleste av Trumps republikanske utfordrere og sentrale politikere både i USA og verden for øvrig har kritisert forslaget, men mange av hans støttespillere har ytret sin støtte.

En fersk meningsmåling for Wall Street Journal og NBC News, som ble gjort både før og etter uttalelsen, viser også at Trump er mest populær av alle republikanerne som kjemper om å bli nominert som presidentkandidat til valget neste år. I en annen debatt tirsdag, mellom kandidater med mindre oppslutning i meningsmålingene, fikk han dessuten støtte fra Rick Santorum og Mike Huckabee for å ha tatt opp et viktig tema.

– Han har truffet en nerve. Folk er sinte og redde, mente Huckabee.

Obama-kritikk

Mennene som lå nærmest Trump i den nevnte målingen, Texas-senator Ted Cruz og Florida-senator Marco Rubio, rettet noe overraskende ikke skytset mot Trump i tirsdagens CNN-sendte debatt.

I stedet var det den demokratiske presidenten Barack Obama som måtte tåle senatorenes kritikk. De hevdet begge at han ikke har gjort nok for å opprettholde sikkerheten i landet.

– IS vokser seg sterkere på grunn av oppfatningen om at de vinner, og president Obama styrker den oppfatningen, sa Cruz, som tidligere har tatt til orde for å «teppebombe» IS-kontrollerte områder i Midtøsten.

Tirsdagens republikanske TV-debatt var den første siden angrepene i California og Paris, og det var ventet at nasjonal sikkerhet skulle bli et særlig viktig tema.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Donald Trump har forbausende god helse

 
Trump beholder ledelsen

Vil bannlyse Trump fra England