Den tidligere lederen av Fremskrittspartiet er ikke overrasket over Trumps seier. Carl I. Hagen mener Fremskrittspartiet tidligere hadde den samme evnen til plukke opp den samme velgergruppen som førte Donald J. Trump til Det hvite hus, men at Frp nå er blitt for ansvarlig og kjedelig.

– Hverken dere journalister eller establishmentet klarer å forstå disse understrømningene. Valgresultatet var ikke overraskende for meg. Politiske analytikere og meningsmålingsinstitutter klarte ikke å fange det opp, men det visste jeg. Det var det samme vi så på 80- og 90-tallet med Fremskrittspartiet. Da folk ble oppringt og spurt hva de skulle stemme, turte de ikke å si Frp. Da ville de bli synliggjort som en idiot, tulling eller klovn fordi medier og forståsegpåere hadde sagt det. Men i valgavlukket gikk stemmen til Fremskrittspartiet. Derfor er ikke meningsmålinger riktige, sier Carl I. Hagen.

Skjerpe seg

Carl I. Hagen, som i dag er bystyrerepresentant i Oslo, ledet Frp i nesten 30 år.

Han har nå et anstrengt forhold til Siv Jensen og ledelsen i partiet. Hagen mener at Frp nå må se på effekten av det Trump har gjort i valgkampen i USA, og sier at det samme potensialet finnes i norske velgergrupper.

– Nå er det ingen av partiene i Norge som klarer å plukke opp denne understrømmen i befolkningen, slik jeg gjorde i gamle dager. Jeg tok hele tiden ut denne effekten og det hadde jeg gjort i dag også hvis jeg hadde hatt noe jeg skulle ha sagt i Frp, sier Hagen.

Han viser til at Frp under hans ledelse nådde helt til 30-tallet i oppslutning. Men under Hagens ledelse opplevde partiet også perioder med svært lav oppslutning.

– Potensialet er der hele tiden. Men nå er Fremskrittspartiet blitt «Høyre light», ansvarliggjort, kjedelig og ikke fulgt opp det partiet har lovet. Det blir veldig spennende med Donald Trump om han makter å gjennomføre en del av det han har sagt, eller om han blir temmet og tauet inn av embedsverk og systemet. Langt på vei har det skjedd med Frp i Norge, sier Hagen.

– Hvorfor har Frp mistet denne evnen?

– Fordi man har inngått en avtale med tre andre partier om hva regjeringens politikk skal være – og man har organisert regjeringens politikk slik at stortingsgruppene ikke har noe de skal ha sagt. Om man hadde opprettholdt maktfordelingsprinsippet og latt Frps stortingsgruppe drive med og kunne stå for egen politikk, ville det gått bedre. Nå er gruppen svinebundet og styrt av regjeringen, sier Hagen.

Budsjettet

Hagen sier det vil være grobunn for nye partier og aktører dersom de etablerte ikke klarer å ta opp i seg hva vanlige folk mener og står for.

Nå mener han at Frp-ledelsen har én mulighet igjen. Det er å finne tilbake til seg selv under høstens budsjettbehandling i Stortinget. Han er redd for at en enighet med KrF og Venstre fullstendig vil trekke proppen ut av Frps oppslutning i folket.

– Jeg ser for meg scenarioer der Frp kan tape stort eller vinne stort. Enten inngår regjeringen en budsjettavtale med KrF og Venstre. Da vil historien i pressen bli at Venstre og KrF tvang Høyre og Frp i kne, at Frp måtte gi seg på bensin- og dieselavgift og hele bilpakken. Da vil det gå pokker i vold med de borgerlige partiene, og i særlig grad Frp, sier Hagen.

Han skisserer hva Frp bør gjøre. Regjeringen må stille kabinettsspørsmål på budsjettet. Det vil si at regjeringen sier til Stortinget at «enten støtter dere budsjettet, ellers går regjeringen av».

– Det jeg ønsker meg er det ikke føres budsjettforhandlinger før V og KrF har akseptert hele bilpakken. Blir det da brudd og ingen budsjettavtale kan regjeringspartiene legge frem for Stortinget et endret budsjettopplegg hvor de tar med en del av sakene til KrF, Venstre og Ap, og med det stiller kabinettsspørsmål. Da er min spådom at Frp vinner uansett. Blir regjeringen felt, så kan Frp drive valgkamp på egen politikk og vi kan si at vi ikke lenger fant oss i herjingene fra Venstre og KrF. Vi bøyer ikke av og da vil Frp gå opp igjen på 17–18 prosent på målingene. Og hvis opposisjonen bøyer av, så blir historien at regjeringen vant frem og at Frp tvang KrF og Venstre i kne og således gjenreise tilliten og begeistringen fra medlemmer og velgere. Til og med Ap kan redde regjeringen i en slik situasjon. Jonas Gahr Støre ønsker ikke å ta over nå og være ansvarlig statsminister ved neste års valg, sier Carl I. Hagen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Carl I. Hagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.