Eiere og ansatte i hedgefond har bidratt med 123 millioner dollar i kampanjefinansiering i det amerikanske presidentvalget så langt. Det tilsvarer en drøy milliard kroner.

Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton har mottatt flere titalls millioner, mens hennes republikanske motstander Donald Trump kun har hentet inn 19.000 dollar.

Hedgefond kan beskrives som verdipapirfond, ofte kontroversielle og forbundet med stor grad av hemmelighold og høye forvaltningshonorarer, hvis mål er å skape positiv avkastning uavhengig av markedsutviklingen.

Slike fond har så langt i valget bidratt med mer enn dobbelt så mye som de gjorde under presidentvalget 2012, og de 123 millionene utgjør 14 prosent av alle kampanjebidrag så langt. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av den partiuavhengige organisasjonen Center for Responsive Politics, omtalt av en rekke amerikanske medier fredag, deriblant Wall Street Journal.

Clinton-bidrag

Den tidligere førstedamen, og utenriksministeren Hillary Clinton har gjennom hele valgkampen vært demokratenes favoritt. I motsetning til hennes hovedmotstander, den selverklærte sosialisten Bernie Sanders, har hun hele veien godtatt kampanjebidrag både fra selskaper og privatpersoner.

Sanders har nektet å motta penger fra selskaper og lobbygrupper, for å ta et oppgjør med det han i lang tid har omtalt som «for mye penger og særinteresser i politikken».

Det har ført til at hedgefondene som har bidratt til demokratene har bidratt med 49 millioner dollar til Clinton-kampanjen, ifølge undersøkelsen. Det tilsvarer omtrent 420 millioner kroner.

Clinton har gjennom hele kampanjen blitt kritisert av sine motstandere for antatt sterke bånd til den amerikanske finansbransjen, særlig etter at det ble kjent at presidentkandidaten tidligere har mottatt millionhonorarer for å holde foredrag for amerikanske investeringbanker.

Nektet å ta imot penger

På republikanernes side har hedgefondene hatt flere kandidater å bidra til så langt i kampanjen. Eiendomsmilliardæren og TV-profilen Donald Trump gitt til valg blant annet på at han finansierte sin egen kampanje, og nektet i lang tid å motta noen kampanjebidrag. Det var ikke før det ble klart at han ble republikanernes kandidat at han åpnet for å samle inn penger.

Han håper nå å samle inn over en milliard dollar frem mot presidentvalget i november.

Selv om hedgefondgiverne har skydd Trump, har de bidratt med flerfoldige titalls millioner dollar til hans motstandere i nominasjonsvalgkampen. Forhåndsfavoritten Jeb Bush, tidligere Florida-guvernør og bror av den tidligere presidenten George Bush, samlet inn og brukte flere hundre millioner kroner i kampanjebidrag før han trakk seg ut av valgkampen. 

Ifølge undersøkelsen fra Center for Responsive Politics mottok republikanske kandidater og støttegrupper 67 millioner dollar i perioden.

Les mer om USA-valget på DN.no:

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Investor forbannet på lokalavis - vil rive sjøhuset til redaktørens familie  

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.