- Populistiske politikere får et sterkere og sterkere fotfeste over hele verden. Det skjer bare med et utropstegn her i USA på grunn av vår rolle på verdensscenen. Jeg tror denne trenden vil fortsette i andre land, sier Eric Ostermeier.

Følg presidentvalget direkte her.

Ostermeier er forsker ved Center for the Study of Politics and Governance ved Humphrey School i Minneapolis og driver også den politisk uavhengige bloggen Smart Politics.

Han er også en av pionerene innen datadrevet politisk journalistikk.

- Misset de lavt utdannede

Valgeksperten trekker frem to ulike poenger når han skal forklare hvorfor Trumps seier for mange kom som et sjokk.

1) Meningsmålingene undervurderte sannsynligheten for at en del folk ville stemme for første gang, nemlig lavt utdannede hvite arbeidere - ofte fra landsbygden. – Trump snakket til dem på en tiltrekkende måte, slik at de stemte på ham. Ettersom disse personene ikke hadde noe tradisjon for å stemme, ble de ikke fanget opp i meningsmålingene, sier Ostermeier.

2) På grunn av Trumps handlinger og måten han er blitt fordømt i mediene, har enkelte ikke villet innrømme overfor meningsmålerne at de hadde tenkt å stemme på Trump. – De ville ikke bli stemplet, ettersom Trump var demonisert i mediene. Men de ønsket ham, og de ønsket forandring, sier Ostermeier.

- Vi vil heller ha en som sier dumme ting enn hun som er korrupt
De kunne ikke gå og legge seg som planlagt, da de så hvordan valgkvelden utviklet seg. Trump-supporterte på TImes Square jubler.
00:43
Publisert:
 

FBI og Obamacare

I tillegg er det flere hendelser som har gitt drahjelp til Trump i kampen mot Hillary Clinton.

Ostermeier trekker frem FBI-sjef James Comeys varslede gjenåpning av etterforskningen av Clintons eposter - selv om denne saken ble parkert like før valgdagen.

Obamacare har også vært gjenstand for kritikk, etter at premiene for helseforsikring steg kraftig. Dette har blitt brukt imot Clinton, som er partifelle med Barack Obama - helsereformens far.

Overrasket over Wisconsin

Like før klokken ti hadde Trump sikret seg 289 av de 270 valgmennene som han trengs for å bli USAs president.

På delstatsnivå ble Ostermeier mest overrasket over Wisconsin. Når 93 prosent av stemmene er talt opp, leder Trump i Wisconsin med 48,6 prosent - mot 46,1 prosent for Clinton.

– Jeg trodde Clinton ville vinne her - selv om det skulle bli fire-fem prosents endring. Wisconsin har gått til demokratene helt siden 1988, sier Ostermeier.

Han trekker også frem Utah, hvor mange ventet at den uavhengige kandidaten Evan McMullin skulle sikre seg delstatens seks valgmenn.

I stedet fikk Trump 44,9 prosent - langt foran Clinton og McMullin.

– I Utah var det en mulighet for at Trump ville tape valgmennene til McMullin, men McMullin kom ikke en gang i nærheten, sier Ostermeier.

- Jeg vet ikke om jeg vil bo her lenger med Trump som president
En skuffet Clinton-tilhenger DN møtte på valgvake i Florida vet ikke om han orker å bo i landet med Donald Trump som president de neste fire årene.
02:05
Publisert:
 

– Vi vet ikke hva han står for

På landsbasis endte mesteparten av republikanerne opp med å stemme for Trump, til tross for at mange fremtredende republikanske politikere gikk imot Trump.

– Hvordan tror du Trump vil endre amerikansk politikk?

– Problemet er at vi ikke vet hva Trump står for og om han vil styre basert på det han tror på. Trump har sagt motstridende ting både gjennom denne valgkampen og i livet sitt, sier Ostermeier.

Et nøkkelspørsmål vil ifølge Ostermeier være om Trump vil styre for å blidgjøre høyresiden i partiet som fikk ham valgt, eller om han vil opptre nærmere den mer sosialt moderate versjonen av seg selv - som blant annet var for homofilt ekteskap.

– Jeg tror ikke han selv vet hvordan han vil regjere. Jeg tror han vil delegere mye, sier Ostermeier.

Erna Solberg: Glad for at Trump inviterer til bredt samarbeid
Erna Solberg gratulerer Donald Trump med valgseieren.
02:39
Publisert:
 

Les også:

Trump: - Jeg lover å være president for alle amerikanere  

Trump sender Børsen ned  

Her er taperlisten på Tokyo-børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DVNtv:

- Vi vil heller ha en som sier dumme ting enn hun som er korrupt
De kunne ikke gå og legge seg som planlagt, da de så hvordan valgkvelden utviklet seg. Trump-supporterte på TImes Square jubler.
00:43
Publisert:

- Jeg vet ikke om jeg vil bo her lenger med Trump som president
En skuffet Clinton-tilhenger DN møtte på valgvake i Florida vet ikke om han orker å bo i landet med Donald Trump som president de neste fire årene.
02:05
Publisert: