Aktører i finansmarkedene begynner nå å ta høyde for en mulig seier for republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump, i USAs presidentvalg neste uke.

Det til tross for at de fleste meningsmålinger tyder på at hans skandaleforfulgte rival, tidligere utenriksminister og førstedame Hillary Clinton, fortsatt sitter i førersetet i valget. De fleste eksperter opprettholder Clinton som sin favoritt.

Utviklingen kommer etter en rekke sterke målinger denne uken for den republikanske kandidaten i kjølvannet av at FBI fredag varslet at byrået vil gjenoppta etterforskningen i den mye omtalte e-postskandalen knyttet til Hillary Clinton.

Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres! (Artikkelen fortsetter under)

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

Vil selge dollar

Valutasvingninger tyder på at valutamarkedene frykter en Trump-seier i valget neste uke, viser en analyse gjennomført av valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

Blant annet har markedet i den siste tiden vist økende interesse for å selge unna amerikanske dollar (se graf under).

Sjefanalytiker og valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.
Sjefanalytiker og valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Denne økte interessen kan sees som markedets uttrykk for risikoen for en stor bevegelse, nå er man altså i økende grad redd for en kraftig dollarsvekkelse, trolig i lys av den økende sannsynlighetene for at Trump blir valgt.

I finansmarkedet er det mulig å handle med såkalte opsjoner, som går ut på at en investor betaler for muligheten til å kjøpe eller selge for eksempel en valuta til en bestemt pris i fremtiden.

Grafen over viser at markedet i økende grad er interessert i å kjøpe opsjoner på å selge amerikanske dollar etter det amerikanske valget.

Rettigheten til å selge dollar etter presidentvalget neste uke er nemlig på nivåer et godt stykke unna dagens dollarkurs, som viser at investorer frykter et fall i dollarens verdi. De ønsker dermed å sikre seg retten til å selge dollar til en høyere pris enn markedsprisen dersom Donald Trump blir valgt og dollarkursen stuper.

Grafen viser hvordan dollarens kurs mot euro utvikler seg i takt med prisen på å kjøpe rettighetene til å selge dollar gjennom såkalte opsjoner.

Skaper Mexico-frykt

Eek-Nielsens analyse har også tatt for seg utviklingen i den meksikanske pesoen mot dollar.

Siden fredagens nyhet om FBI-etterforskningen har den meksikanske pesoen svekket seg med 3,5 prosent mot dollaren samtidig som Trump har tatt innpå Hillary Clinton på meningsmålingene.

- Det er en god del, et betydelig utslag. Jo svakere pesoen går jo mer priser markedet inn en Trump-seier i valget, sier Eek-Nielsen, som også ser tilsvarende utvikling i aksjemarkedet.

 

Trump har helt siden han annonserte sitt kandidatur vært en sterk og konsekvent kritiker av Mexico og USAs forhold til landet. Hans mest kjente valglovnader er å bygge en mur mellom de to landene for å stoppe innvandring - som han mener å få Mexico til å betale for og å avbryte en frihandelsavtale mellom de to landene på grunn av det amerikanske handelsunderskuddet med Mexico.

Uro på Brexit-nivå

Den amerikanske Vix-indeksen, som omtales som fryktindeksen i aksjemarkedet, nådde nylig nivåer man ikke sett siden Storbritannia stemte for å forlate EU og med dét rystet verdens finansmarkeder.

En Vix-indeks på 19, som indeksen nådde i løpet av onsdag, tilsier en sannsynlig årlig opp- eller nedgang i aksjemarkedet på 19 prosent.

Den amerikanske storbanken Citigroup kaller e-postskandalen en mulig «sort svane» i presidentvalget, altså en uventet hendelse som kan forstyrre utfallet.

Storbanken baserer seg fortsatt på en 75 prosents sannsynlighet for at Clinton vinner valget 8. november i en rapport mandag denne uken.

Les også: Valgmenn? Vippestater? Hvem betaler for valgkampen?

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.