Det var få som trodde at Donald Trump (70) skulle nå så langt som til presidentvalgkampens første direktesendte TV-debatt.

Mandag kveld klokken 21 lokal tid møter Trump demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton (68) til den første TV-duellen. Mens Clinton er en mangeårig politiker, tidligere utenriksminister og senator, er Trump en eiendomsbaron blottet for politisk erfaring.

På spørsmål om hva som kan ødelegge for Trump under debatten, svarer Inderjeet Parmar, USA-kjenner og professor i internasjonal politikk ved City University London følgende:

– Ved å være seg selv. For eksempel hvis han skjeller henne ut og blir veldig personlig på en uforskammet måt. Det vil være en gavepakke til Hillary Clinton, sier Parmar til DN.

Presidentkandidat Donald Trump møter Hillary Clinton til den første direktesendte TV-debatten mandag kveld lokal tid. Foto: Jeff Swensen/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
Presidentkandidat Donald Trump møter Hillary Clinton til den første direktesendte TV-debatten mandag kveld lokal tid. Foto: Jeff Swensen/Getty Images/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)

Millioner av seere

Hvor viktig er egentlig mandagens 90 minutter lange TV-debatt? Ifølge en rekke eksperter, vil mellom 80 og 100 millioner seeere følge med på duellen, skriver The New York Times.

Nattens debatt kan overgå Reagan og Carters duell

I tillegg til å nå ut til mange potensielle velgere, er det knyttet stor spenning til hvordan Donald Trump vil klare seg.

Vil han snakke nedsettende om kvinner? Uttale seg fiendtlig om innvandrere?

–  Jeg tror ikke Trump vil opptre så uforutsigbar som mange forventer. Det er et tett race nå. Mye står på spill, sier Parmar.

Følg DNs dekning av USA-valget her!

Clinton leder an med drøyt to prosentpoeng på de siste nasjonale meningsmålingene, ifølge nettstedet Real Clear Politics.

– Clinton kommer sannsynligvis til å snakke mest politikk og opptre som en statskvinne. Det er hennes store styrke. Hun har masse erfaring og er dypt inne i politikkens verdenen, men det treffer ikke alltid publikum. Problemet er at hun ikke har en personlig fremtoning. Her kan Trump ødelegge for Clinton ved å være mer personlig, sier Parmar.

Det forventes at Hillary Clinton vil snakke som en statskvinne under den første  TV-debatten mandag mot republikanernes presidentkandidat, Donald Trump.
Det forventes at Hillary Clinton vil snakke som en statskvinne under den første TV-debatten mandag mot republikanernes presidentkandidat, Donald Trump. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Rase og kjønn kan bli to hete temaer under mandagens debatt, skriver The New York Times. Afro-amerikanske velgere har historisk stemt på Demokratene. Trump og republikanerne har lav oppslutning blant afro-amerikanere og Trump har vekket oppsikt med nedsettende kommentarer om og til kvinner i presidentvalgkampen.

– Spørsmålet er om Trump på spørsmål om politikk, faktisk vil komme med et detaljert svar. Han har ikke vist stor interesse for politikk frem til nå, sier professor David Redlawsk ved University of Delaware til DN.

Redlawsk leder departementet for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved universitetet.

– Tynnhudet

I løpet av de siste ukene har vi sett en mer kontrollert Trump, mener Parmar.

– Trump virker mindre intolerant enn før, og snakker eksempelvis oftere til afro-amerikanere. Han forsøker å få republikanske velgere som vurderer Demokratene til å endre mening ved å gjøre seg mer spiselig, sier Parmar.

- Trump er fantastisk  

David Redlawsk er derimot skeptisk til hvorvidt Trump er blitt mer selvdisiplinert:

– Erfaringen så langt med Trump, tilsier at han uten manus trekker frem alt som måtte dukke opp i hans hode. Det er ingen manus under en TV-debatt. Mange sier han opptrer mer kontrollert nå enn tidligere, men jeg vet ikke om det er mulig for ham i en slik setting, sier professor Redlawsk og legger til:

– Trump er tynnhudet. Hvis han får spørsmål om han virkelig har alle disse pengene han hevder å ha, og om han betaler skatt, kan han svare på en måte som minner folk på at han er skremmende, sier Redlawsk.

 

Les også:

Kongens hei dnPlus  

Hanssons drøftelser magasinetPlus  

Sendt til Norge for å rydde opp dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.