Selv om skandalevideoen fullstendig har dominert opptakten til debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton, fikk de to presidentkandidatene også pratet mye politikk under søndagens TV-debatt.

Til tider var temperaturen svært høy, og Clinton og Trump barket sammen om temaer som konflikten i Syria, muslimsk innvandring og USAs forhold til Russland.

Spørsmålet om videoen fra 2005, hvor Donald Trump kommer med nedsettende kommentarer om kvinner, ble gjort unna tidlig i debatten.

– Ingen har større respekt for kvinner enn meg, sa Trump og gjentok tidligere påstander om at kommentarene i den omstridte videoen var «garderobevitser».

– Ja, jeg er veldig flau over det. Jeg hater det, men det er garderobevitser, sa Trump.

– Viser nøyaktig hvem Trump er

Hillary Clinton slo fast at Trump lyver når han hevder at kvinnekommentarene hans ikke er representative for hans syn på kvinner.

– Det vi alle så og hørte (i videoen) var Donald Trump snakke om kvinner, hva han tenker om kvinner, hva han gjør med kvinner. Han har sagt at det ikke representerer hvem han er, men jeg tror det er tydelig for alle som har sett den at den viser nøyaktig hvem han er, sa Clinton.

Holdt pressekonferanse

Opptakten til debatten har vært totalt dominert av videoen som ble lekket fredag, og et stort antall republikanere har i løpet av helgen vendt ryggen til Trump.

I et forsøk på å slå tilbake, stilte Trump kort tid før debatten opp på en felles pressekonferanse med fire kvinner som kom med grove anklager mot Hillary Clinton og voldtektsanklager mot hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton.

De fire kvinnene var til stede i salen under debatten, og Trump fyrte løs ved å vise til påstandene.

– Se på Bill Clinton, jeg bruker ord, men han bruker handlinger. Han har misbrukt kvinner og angrepet disse kvinnene, sa Trump.

– Muslimer må rapportere problemer

Avstanden mellom de to presidentkandidatene var spesielt stor da de diskuterte muslimsk innvandring.

– Muslimer må rapportere problemene når de ser dem. Hvis de ikke gjør det, blir det veldig vanskelig for landet vårt, sa Trump og viste til terrorangrepene i Paris og angrepet i San Bernardino.

Se videoene fra i debatten her:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert:
 

Trump har tidligere krevd innreiseforbud for muslimer, men har siden gått tilbake på det. Under debatten unnlot han å svare direkte på dette, og sa i stedet at «ekstreme bakgrunnsundersøkelser» var svaret på hva han ville gjøre med muslimsk innvandring.

Hillary Clinton kalte Trumps holdninger til muslimer for farlige.

– Dessverre har det blitt sagt mange mørke ting om muslimer, sa Clinton.

Hun understreket at det i hennes visjon for landet er plass til alle som vil bidra.

– Vi har hatt muslimer i USA siden George Washington, sa hun.

Truet med straffeforfølgelse

Presidentkandidatene var også innom epostsaken, som har skapt mye trøbbel for Hillary Clinton. Donald Trump gikk så langt som å true med å straffeforfølge sin politiske rival på grunn av bruken av den private epostserveren.

– Hvis jeg vinner kommer jeg til å instruere påtalemyndigheten om å se nærmere på din situasjon, fordi det har aldri vært så mange løgner og så mange bedrag, sa Trump.

Clinton svarte med å si at det er godt at ingen med Donald Trumps temperament styrer rettssystemet i landet.

– Fordi da ville du bli satt i fengsel, repliserte Trump. (©NTB)

Uenige om Russland og IS

Donald Trump sier Hillary Clinton er medskyldig i oppbyggingen av IS. Clinton beskylder Trump for å være medskylding i Russlands hackerangrep på henne.

Trump sa at han ikke vet noe om Russland, og at han aldri har drevet forhandlinger med eller i landet. Han begynte så å kritiserte Clintons arbeid som utenriksminister og forverringen av krigene i Syria og Irak.

– Vakuumet de forlot i Syria er grunnen til at IS oppsto og til at de er så store som de er i dag. Gratulerer Hillary, godt jobbet, sa Trump.

Hillary stilte spørsmål om Trump har et forhold til Putin og mente at han er medskylding i de russiske hackerangrepene på henne og hennes kampanje.

– Vi har aldri i historien vært i en situasjon hvor en fremmed instans jobber så hardt for å påvirke et presidentvalg. Og det er ikke for meg, men for Donald Trump, sa Clinton.

Trump avviste Clintons anklager, men sa han er positiv til samarbeid med Russland.

– Jeg kjenner ikke Putin, men det ville vært bra å samarbeide med Russland, ikke minst for å bekjempe IS, sa Trump.

 

Trump kritisk til USAs innsats mot IS

Donald Trump mener USAs strategi i kampen mot ekstremistgruppa IS er elendig, og ønsker flere «hemmelige» offensiver.

Under søndagens TV-debatt gjentok Trump kritikken om at USA ikke bør informere om planlagte offensiver mot byer som IS kontrollerer, slik de blant annet har gjort i Mosul i Irak.

– De burde i stedet gjøre et snikangrep. De informerer lederne om at vi skal angripe, slik at de kan komme seg unna. Hvor idiotisk er det?, sa Trump. Han pekte blant annet på at 200 admiraler og generaler støtter ham.

Programlederen viste til at det er grunner til at militære enkelte ganger velger denne strategien, blant annet å få sivile ut eller psykologisk krigføring.

Trump gjentok sitt resonnement om at angrepene bør gjøres «hemmelig».

 

Clinton vil granske Russland for krigsforbrytelser

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton vil etterforske Russland for krigsforbrytelser gjort gjennom støtten til president Bashar al-Assad i Syria.

Under søndagens debatt mot Donald Trump, sa Clinton at hun støtter innsatsen for å granske «krigsforbrytelser gjort av syrerne og russerne og prøve å holde dem ansvarlige».

Clinton gjorde det også klart at hun støtter opprettelsen av sikkerhetssoner i Syria.

 

Trump er uenig med egen visepresidentkandidat

Donald Trump sier han er uenig med sin egen visepresidentkandidat Mike Pence om hvordan de skal håndtere forholdene i Syria.

Republikanernes visepresidentkandidat Mike Pence har tidligere sagt at USA bør angripe den syriske regjeringens styrker hvis Russland fortsetter å støtte forsøkene på å gjenerobre Aleppo.

I debatten mandag spurte ordstyrer Martha Raddatz Trump hvordan Trump som president vil håndtere situasjonen i Syria, da spesielt den humanitære krisen i Aleppo.

– Han (Mike Pence) og jeg har ikke snakket sammen, og jeg er uenig, svarte Trump.

Da han ble spurt på hva han mener vil skje hvis Aleppo faller, sa han: – Jeg tror at Aleppo allerede har falt.

 

Skrøt av hverandre

I det siste spørsmålet under debatten ble de to presidentkandidatene bedt om å nevne én ting de respekterte hos hverandre. Clinton skrøt da av Trumps barn.

– Barna hans er fantastiske og dedikerte, og det sier mye om Donald. Jeg er ikke enig i noe av det andre han sier eller gjør, men som mor og bestemor må jeg si at dette respekterer jeg ham for, sa Clinton.

Trump sa han tok Clintons ord om hans barn som et stort kompliment og var positiv til å si noe tilbake.

– Hun gir aldri opp og det respekterer jeg. Hun er en kriger. Jeg er uenig i hennes vurderinger, men hun jobber hardt. Jeg anser det som en god egenskap, avsluttet Trump.

(©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.