Ted Cruz benyttet tidlig i debatten anledningen til å etterligne Trumps til tider fornærmende tone.

– Jeg er en galning og alle på denne scenen er dumme, feite og stygge. Og Ben er en elendig kirurg, sa Cruz og så bort mot den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson.

– Vi har fått unnagjort Donald Trump-dosen, slo han deretter fast.

Torsdagens debatt er den siste mellom Republikanernes kandidater før det første nominasjonsvalget i Iowa, men Trump, som leder an på meningsmålingene, gjorde det klart tirsdag at han ikke kommer til å delta. Bakgrunnen er at Trump misliker debattlederen Megyn Kelly, som tidligere har stilt ham tøffe spørsmål.

Kelly tok selv opp kontroversen tidlig i debatten, og omtalte det som «elefanten som ikke er i rommet i kveld».

En av Trumps motkandidater, Jeb Bush, som har måttet leve med flere ufine angrep fra Trump, stemte i med sarkastisk tone:

– Jeg savner på en måte Donald Trump. Han var en liten teddybjørn for meg. Vi hadde alltid et så kjærlig forhold i disse debattene og utenom, på Twitter, sa han.

Trakk fullt hus

Noen kilometer unna lokalene til TV-debatten mellom de republikanske presidentkandidatene, trakk Donald Trump fullt hus til sitt alternative arrangement til inntekt for krigsveteraner.

Arrangementet er kommet i stand på kort tid, etter at Trump tirsdag gjorde det klart at han ikke stiller i den siste TV-debatten i Iowa før nominasjonsvalget i delstaten.

– Kommer jeg til å få flere stemmer? Færre stemmer? Ingen vet, sa Trump om avgjørelsen om å utebli fra debatten da han talte til publikum, ifølge NBC News.

Trump krevde fem million dollar

V-kanalen Fox News hevder Donald Trump krevde 5 millioner dollar for å stille i torsdagens debatt mellom de republikanske presidentkandidatene.

Omtrent samtidig som debatten rullet på TV-skjermene – uten Donald Trump – sendte TV-kanalen ut en pressemelding til flere amerikanske medier hvor den hevder at Trump krevde 5 millioner dollar for å stille i debatten.

– Trump tilbød seg å stille i debatten under betingelsen om at Fox News bidrar med 5 millioner dollar til hans veldedige formål. Vi forklarte at det ikke er mulig, skriver selskapet.

Det var tirsdag at Trump gjorde det klart at han ikke kom til å stille i debatten. Bakgrunnen er en konflikt som oppsto etter en debatt i august i fjor, hvor journalist Megyn Kelly – som også leder torsdagens debatt – stilte Trump tøffe spørsmål.

I stedet for å delta i debatten var Trump vert for et arrangement til inntekt for krigsveteraner.

Trump har tidligere sagt at han kunne komme til å kreve 5 millioner dollar, tilsvarende 43 millioner kroner, for å stille til debatt hos Fox News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Stor republikansk frustrasjon over Trumps fremgang


Rossavik på reise blant «rare» republikanere

Trump: - Kunne skutt noen uten å miste velgere  

Sarah Palin støtter Trump