Etter åpningsbønnen på et valgkampmøte i Anderson denne uken ble Cruz introdusert med at «Bibelen og grunnloven blir hans to referansepunkter» i Det hvite hus.

– Vi er én høyesterettsdommer unna å miste våre fundamentale friheter og alle restriksjoner på abort, sa Cruz til øredøvende applaus fra publikum.

Den svært konservative Texas-senatoren forsøker å gjenta suksessen fra Iowa ved å fri til konservative kristne.

Donald Trump leder fortsatt klart med 34,1 prosent på RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger i South Carolina. Deretter er det nærmest dødt løp mellom Cruz (17,6 prosent) og Marco Rubio (16,6).

Republikanerne stemmer i delstaten lørdag, mens demokratene gjør det samme en uke senere. Lørdag holder demokratene nominasjonsmøter i Nevada.

Vil snakke om dommere

Cruz jobbet på 90-tallet for USAs daværende høyesterettsjustitiarius. Som regjeringsadvokat i Texas førte han ni saker for domstolen.

Nå gjør han det han kan for å gjøre dommerutnevnelser til en hovedsak i valgkampen ved å si at han er den eneste som vil utnevne «ekte konservative» dommere. Til det overfylte samfunnshuset sa Cruz at «den religiøse friheten til alle amerikanere» står på spill.

– Folk står klare med hammer og meisel for å hogge vekk kors og davidsstjerner fra døde soldaters graver, sa Cruz.

Han trappet opp sine angrep på Trump for hans tidligere liberale synspunkter.

Konservativt ikon

Scalia var blant de mest konservative og den klart mest frittalende av høyesteretts ni dommere. 79-åringens død gjør at balansen nå er fire-fire med konservative og liberale dommere.

Republikanernes leder i Senatet har slått fast at det ikke kommer på tale å godkjenne noen kandidat president Barack Obama foreslår så kort tid før presidentvalget i november. Domstolen vil derfor trolig mangle en dommer i lang tid.

Høyesterett har de siste årene behandlet saker som påvirker folks dagligliv, som å tillate likekjønnede ekteskap og ikke stanse Obamas helsereform. Retten til abort er også en konsekvens av en høyesterettsdom fra 1973.

Med partikranglene i Kongressen blir tolkningen av lover viktigere siden det på mange områder er nærmest utenkelig at lovendringer kan bli vedtatt.

USAs president Barack Obama vil imidlertid nominere den avdøde høyesterettsdommeren Antonin Scalias erstatter om litt over tre uker, hevder Demokratenes leder i Senatet.

– Jeg tror det vil skje om litt over tre uker, sier senator Harry Reid til kanalen MSNBC og legger til at han diskuterte nominasjonen med Obama på torsdag.

Harde angrep

Etter lørdagens svært opphetede republikanske debatt har Rubio og Trump kalt Cruz en løgner og beskyldt ham for å bruke skitne triks i valgkampen. Trump har til og med truet med søksmål.

Senatoren avviser beskyldningene og sier at hans kristne tro er ledestjernen for alt han gjør, inkludert hvordan han driver kampanjen.

Motstand mot våpenregulering, Obamas helsereform og mot Iran-avtalen var andre temaer som høstet stor applaus fra publikum i Anderson.

– Jeg stemmer på Cruz fordi han tenker som meg: Han er kristen og konservativ. Det viktigste i dette valget er å stanse aborter og Obamacare, sier Bill McCarley til NTB. Sheriffbetjenten hadde lagt bort uniformen og reist til samfunnshuset for å høre Cruz tale.

– Ulovlig innvandring, abort, helse og behandling av de militære er det viktigste for meg, sier Susan, som ikke ville oppgi etternavnet sitt siden ektemannen tjenestegjør i hæren og ikke uttaler seg åpent om politikk. Han er blant de mange som ikke har bestemt seg.

– Det står mellom Cruz og Rubio, forteller ektemannen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Biden sier det er mulig at Trump blir presidentkandidat