Mangemilliardæren var uvanlig mild da han gikk på talerstolen for å kommentere Ted Cruz' exit fra valgkampen. Den erkekonservative senatoren fra Texas trakk seg etter at nok en nominasjonsrunde endte i Trumps favør.

– Jeg vet ikke om han liker meg eller ikke, men jeg må si at Ted Cruz er en enormt sterk konkurrent. En tøff, smart fyr. Og han har en fantastisk framtid, så jeg vil gratulere ham, sa Trump etter nyheten om at hans farligste utfordrer er ute av dansen.

Selvsikker

Trolig snapper Trump opp alle de 57 landsmøtedelegatene fra Indiana, noe som vil gjøre at han har samlet 1.013 delegater totalt. 1.237 delegater kreves for å sikre nominasjonen i forkant av landsmøtet i juli, og den frittalende forretningsmannen levnet liten tvil om at han planlegger å gjøre akkurat det.

– Folk i Indiana har vært utrolige. Vi hadde en stor seier i dag, og vi skal fortsette å vinne stort, sa Trump og gjorde et poeng av all den negative reklamen mot ham i forkant av valget.

– Jeg tenkte «hvordan kan vi vinne nå?». Men folk her er så smarte. De kjøper det ikke. Det er brukt vanvittige summer, 8 millioner dollar, på reklamer mot meg. Vi har brukt 900.000 dollar her. Det får meg til å føle meg skikkelig bra.

Sjanseløs mot Clinton?

Med Ted Cruz ute av dansen, er det bare John Kasich som ser ut til å kunne stikke kjepper i hjulene for Trumps forsøk på å bli presidentkandidat. Men Ohio-guvernøren har bare samlet 153 delegater, og han ser ikke ut til å bekymre Trump i det hele tatt.

– Nå går vi etter Hillary Clinton. Hun vil ikke bli en bra president, men en dårlig en. Hun forstår ikke handel, og hun forsvarer ikke folks arbeidsplasser, hevdet han.

Innad i Det republikanske partiet er det ikke nok ikke alle som er like fornøyd. Mange mener at Trump er for splittende, og at han kommer til å bli knust i et eventuelt presidentvalg mot Hillary Clinton.

Støttes av partilederen

Lederen av Det republikanske partiet, Reince Priebus, tok derimot til orde for at alle må samle seg bak Trump nå som han er den «antatte» vinneren av partinominasjonen.

– Donald Trump blir antakelig GOPs nominerte. Vi må alle samle oss og fokusere på å slå Hillary Clinton, skriver Priebus på Twitter sammen med emneknaggen #NeverClinton.

Clinton holder for øvrig stø kurs på demokratisk side, tross et ganske knepent tap for Sanders i Indiana. Sistnevnte får 53 prosent av stemmene og dermed noen flere delegater der enn den tidligere utenriksministeren og førstedamen.

Urealistisk

For Ted Cruz ble tirsdagens valg akkurat så avgjørende som mange hadde spådd på forhånd. Texas-senatoren konkluderte med at veien mot Det hvite hus nå er stengt for hans del.

– Fra starten av har jeg sagt at jeg vil fortsette så lenge det finnes en levedyktig vei mot valget. I kveld er jeg lei meg for å si at denne veien er blitt stengt, sa Cruz til sine tilhengere i Indianapolis.

– Vi har gitt alt, men velgerne har valgt en annen vei. Så vi legger ned vår kampanje. Men vi legger ikke ned vår kamp for frihet, fortsatte Cruz.

Han hadde 546 delegater, bare drøyt halvparten så mange som Trump, før han ga seg tirsdag.

Les også:  Stedet der alle vil ha Trump dnPlus (DN)

Frihandel i motvind dnPlus (DN+)

Stor oversikt: Kjedene kundene liker minst dnPlus (+)

40 prosent blir uføre: – Jeg liker ikke meg selv slik jeg er nå dnPlus (+)

Stor interesse for hytter under fem mill: Full fart opp til fem mill. dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Trump med cruzkontroll på nominasjonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.