Under åpningen av den republikanske debatten i Cleveland natt til fredag norsk tid ble deltakerne spurt om de kunne love å støtte partiets kandidat – uansett hvem det blir.

Trump var den eneste som ikke ville gi dette løftet, og han åpnet for å stille som uavhengig i presidentvalget, selv om det vil skade Republikanerne.

– Han satser allerede på flere hester, fordi han er vant med å kjøpe politikere av alle slag, kontret senator Rand Paul.

– Jeg har gitt deg masse penger, bjeffet Trump tilbake.

– Ødelagt system

Litt senere hevdet Trump at politikere pleier å gjøre det han ber om når han donerer til dem. Dette er et symptom på et «ødelagt system», ifølge Trump.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan eiendomsmogulen ville klare seg i debatten. Og de som ventet på kontroversielle uttalelser, som er blitt hans varemerke, ventet ikke forgjeves.

En av debattlederne, Megyn Kelly, ramset opp eksempler på Trumps beskrivelser av kvinner han har kritisert: «Bikkjer», «feite griser», «avskyelige dyr» og flere andre lite smigrende betegnelser.

– Jeg har ikke tid til politisk korrekthet, forklarte Trump, som deretter kom med noe som minnet om en trussel om «ikke å være grei» mot Kelly.

– Men jeg skal la det være, forsikret han.

Leder på målingene

Så langt i kampen om å bli partiets kandidat, har eiendomsmogulen Trump på meningsmålingene danket ut rivaler som har brukt årevis i politikken på å forberede seg til presidentvalget.

Han er kjent for sin hardtslående og eksentriske stil, og for svært friske uttalelser. Mange har derfor lurt på om han vil gjøre tydelige feil under debatten, som ble sendt på TV-kanalen Fox News og Facebook.

Trump fikk tidlig en sentral rolle i ordskiftet, noe som gjorde det vanskelig for mer tradisjonelle kandidater som Jeb Bush, som ligger som nummer to på meningsmålingene, å markere seg.

I tillegg til Trump, Paul og Bush deltok Floridas senator Marco Rubio, guvernør Scott Walker, tidligere guvernør Mike Huckabee, senator Ted Cruz, New Jerseys guvernør Chris Christie, legen Ben Carson og Ohios guvernør John Kasich i debatten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Demokratenes første TV-debatt i oktober

Trumps selskaper har søkt visa for 1.100 fremmedarbeidere

 
Trump leder klart i ny måling

Obama kritiserer republikansk presidentdebatt