Den selvsikre eiendomsmogulen var raskt ute med å erklære seirer via Twitter. Kort tid etter at TV-kanalene hadde utpekt ham som vinner, skrev Trump «Takk, Mississippi!» og «Takk, Michigan!».

Mangemilliardæren har fått kritikk fra mange utfordrere og kritikere de siste dagene, men ser ikke ut til å ha mistet velgernes støtte.

– Det er aldri brukt mer penger enn det som er blitt brukt på å ta meg. Men hver eneste person som har angrepet meg, har tapt, sa Trump på sitt valgkamparrangement i Florida.

Vin og kjøtt

På det noe spesielle arrangementet var Trump flankert av utvalgte produkter fra noen av bedriftene han eier – nærmere bestemt kjøtt, vin og vann.

Mitt Romney, Republikanernes presidentkandidat i 2012, er blant dem som har kritisert Trump for å være en mindre vellykket forretningsmann enn han selv hevder. Tirsdagens opptrinn var et klart svar til kritikerne.

– Bare én person gjorde det bra i kveld: Donald Trump, fastslo Trump selv.

Har vunnet i hele sør

– Det er veldig interessant at Trump har dominert sørstatene. Med den sterke seieren i Mississippi har han vunnet alle statene i «Det dype sør», sier Alf Tomas Tønnessen til NTB. Tønnessen er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda og spesialist på amerikanske kulturstudier.

– Trump vinner klart, samtidig som vi vet at 85 prosent av velgerne i Mississippi regner seg som evangelisk kristne, i likhet med Ted Cruz, påpeker Tønnessen.

I Michigan tror han Trump kan ha dratt nytte av sin tydelige motstand mot frihandel. Spesielt bilindustrien har fått merke konkurransen fra utlandet, og i kjølvannet av finanskrisen måtte regjeringen trå til med hjelpepakker verdt flerfoldige milliarder.

Lenger vest i landet gjør derimot ikke Trump det like godt. Han tapte for Ted Cruz i Kansas og ligger an til å tape igjen i Idaho tirsdag, også denne gangen for Cruz.

Da snaut halvparten av stemmene var talt opp, hadde Cruz fått støtte fra 42 prosent av velgerne. Trump fulgte nærmest med 29 prosent, mens Marco Rubio fikk 18 prosent og John Kasich 7 prosent.

– Men etter en noe skuffende lørdag, må Trump kunne sies å ha en god tirsdag.

Leder

Michigan og Mississippi har flest delegater, henholdsvis 59 og 40, blant delstatene der de republikanske velgerne stemmer tirsdag. Det holdes også nominasjonsmøter i Idaho (32 delegater) og Hawaii (19 delegater) natt til onsdag norsk tid.

Det er foreløpig ikke avklart hvor mange delegater hver av kandidatene får fra delstatene. Ifølge nyhetsbyrået AP får Trump minst 21 delegater i Michigan og minst 20 i Mississippi. John Kasich er sikret 15 delegater i Michigan, hvor Ted Cruz tar minst 12.

Før tirsdagens valg hadde Trump 384 delegater, Ted Cruz 300, Marco Rubio 151 og John Kasich 37. For å vinne nominasjonen i Det republikanske partiet trenger man 1.237 delegater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sanders og Clinton med hver sin seier

 
Trump-bygg betales av kinesere dnPlus  (DN+)

Automatisk telefonstunt mot Trump fra Rubio og Romney

Følg markedene på DN Investor