– Det er ikke noe som er enkelt når du stiller som presidentkandidat. Det er tøft, stygt, slemt og sleipt. Men det er vakkert når du vinner; det er vakkert, sa Trump til ekstatiske tilhengere, som viftet med plakater og gratulerte hverandre etter at han vant republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina lørdag.

Tirsdag går Trump på talerstolen igjen, denne gang i Sparks i Nevada, der han skal forsøke å overtale så mange som mulig av de 30 delegatene.

Trump lover kamp, sier han skal «tilbake i krigen» og regner med å gjøre det svært godt i Nevada.

Trygg ledelse

Trump har så langt fått støtte fra 67 delegater og har en soleklar ledelse over konkurrentene. Ted Cruz har 11 delegater i ryggen og Marco Rubio har sikret seg 10 delegater. Ytterligere to republikanere er fortsatt med i kampen – John Kasich som har fem delegater og Ben Carson som har sikret seg tre delegater.

De to sistnevnte kandidatene er ventet å gjøre som Jeb Bush gjorde i helgen og trekke seg. Men det vil neppe være i Nevada at Kasich og Carson går til dette skrittet, mener USA-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen.

– Kasich har sagt at han vil være med til Michigan 8. mars og til hjemstaten Ohio en uke senere, men det kan også tenkes at han gir seg før supertirsdag 1. mars, av hensyn til partiets beste, sier Snoen til NTB.

Trump roser motstanderne

For Trump er det likevel fortsatt en lang vei å gå før han har samlet støtte fra de 1.237 delegatene som kreves for å vinne Republikanernes nominasjonsvalg på landsmøtet i juli.

– Ingen er ustoppelig, sier Trump til CNN.

– Jeg har noen fordeler, men det blir vanskelig, sier 69-åringen videre til NBC.

Trump uttalte søndag at han anser særlig Cruz og Rubio som imponerende motstandere.

– Han er svært talentfull, og han kan absolutt slå meg. Det kan også Rubio, og de andre som fortsatt er med også. Snålere ting har tross alt skjedd i politikken før, sier Trump til CNN.

Trump har imidlertid ingen tro på at partiet skal havne i en situasjon der ingen av kandidatene oppnår det nødvendige antall delegater til nominasjonsvalget på landsmøtet, og er overbevist om at nettopp han er den mest sannsynlige vinneren.

Artikkelen fortsetter under.

New York-slagmark

– Jeg kan få mange demokrater over på vår side, og jeg kan skaffe mange uavhengige, sier han til CNN, med blikk på 19. april når han skal til New York for å vinne støtte fra delegater i den overveiende demokratiske delstaten.

– Hvis jeg vinner i New York, er valget over, sier han.

– Hvis det blir Hillary (Clinton) mot meg, kommer valgoppslutningen til å bli enorm. Jeg skal vinne, sier Trump videre.

Rubio er 25 år yngre enn Trump og endte på andreplass i South Carolina foran Cruz. Florida-senatoren sier han vil forsøke å overbevise velgerne om at Trump bare handler om stil, uten innhold.

Rubio og Cruz

– Hvis man skal bli president i USA, kan man ikke bare si til folk at man skal gjøre Amerika stort igjen, sier Rubio til CBS News.

Uttalelsen er myntet på Trumps kampanjeslagord. Rubio synes dessuten at Trumps positive holdning til Russlands president Vladimir Putin er bekymringsfull.

Cruz har også en høne å plukke med Trump. Er Trump virkelig en hardbarket konservativ republikaner, spør Cruz, og viser til Trumps tidligere progressive syn på sosiale saker som abort.

– Det vi systematisk gjør, på landsbasis, er å forene de konservative. Vår støtte på bakkenivå er sterk, sier Cruz til ABC News.

Les også: Nå kan Trump bli ustoppelig dnPlus (DN+)
Clinton utklasset Sanders
Trump overlegen i natt

USA tar stadig større andel av våpenhandelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Obama: - Trump blir ikke president
Obama: - Trump blir ikke president
Donald Trump leder blant de republikanske presidentkandidatene, men Barack Obama tror ikke på at han blir USAs neste president.
01:20
Publisert: