Mens få vil beskylde Donald Trump for å holde munn, har han sagt lite om hvordan han skal klare å sette fart på amerikansk økonomi, utover et kraftig kutt i selskapsskatten.

De var derfor stilt store forventninger til "The Donalds" tale til Detroit Economic Club mandag.

Moderer toppskatt-kutt

Den seneste tids fall på meningsmålingene kan ha bidratt til at Trump nå reduserer kravet om å kutte dagens toppskattesats på 40 prosent til 33 prosent, fra tidligere 25 prosent, ifølge CNBC.com.

Budskapet til Trump-leieren mandag er at "de rike skal betale sin rettmessige andel" samtidig som at "skattene skal reduseres betydelig for alle", melder CNBC.

Samtidig ønsker Trump å redusere selskapsskatten til 15 prosent.

«Dødsskatt»

Ytterligere tiltak inkluderer:

  • Fjerning av arveskatten, som Trump kaller "dødsskatten". I dag gjelder skatten bare arveoppgjør større en 5,45 millioner dollar.
  • Trump vil reforhandle den amerikanske frihandelsavtalen NAFTA, og stanse gjennomføringen av stillehavsavtalen Trans-Pacific-partnerskapet
  • Trump foreslår å reversere Obama-administrasjonens klimaprogram og miljøtiltak som regulerer amerikanske vannforsyninger, elver, strømmer og innsjøer med mer (Waters of the US rule)
  • Trump vil også ta opp igjen planene for oljerørledningen Keystone, som Obama er imot, og oppheve USAs klimaforpliktelser under Paris-avtalen.

Det var ventet mandag at Trump ville foreslå skattefratrekk for barneomsorg, og gjenta budskapet om en reduksjon i selskapsskatten fra 35 til 15 prosent. Det var også ventet at han ville foreslå å gjenåpne det omstride rørledningprosjektet Keystone, som går gjennom Canada.

Trumps tale ble avbrutt flere ganger av en rekke kvinnelige tilhørere. Mot normalt, unnlot han å kommentere utsagnene. Arrangøren beklaget imidlertid under sin oppsummering etter talen, og sa at demonstrantene ikke var velkommen i klubben.

Angriper Clinton

Trumps angrep på den økonomiske situasjonen i USA har blitt varmt mottatt blant hans kjernepublikum; den store og hvite, lavere middelklassen, som føler seg ignorert i det arbeidsplassene deres har blitt nedlagt eller flyttet utenlands.

Samtidig har amerikanske lønnsmottakere fått mindre å rutte med hvert år de siste tretti årene.

Trump mener at dagens administrasjon og Hillary Clinton gjennom NAFTA-avtalen har sendt tusenvis av amerikanske arbeidsplasser til Mexico. Han tror Trans-Pacific-avtalen vil ramme Detroit enda hardere, og at produksjonbedrifter, som bilindustrien, vil lide.

- Clintons politikk straffer deg for å jobbe, og for å drive forretninger i USA, sier Trump mandag.

- En katastrofe

Demokratenes presidentkandidat foregrep imidlertid dagens tale.

Hillary Clinton mener Trump vil være en katastrofe for amerikansk økonomi, melder CNBC. Hun har selv planlagt en tale om økonomien torsdag.

- Kjernen i Donald Trumps økonomiske plan knytter seg til hodeløse skattekutt som vil øke gjelden med billioner til fordel for de velstående, Wall Street, og store selskaper. Donald Trump er temperamentsmessig ikke skikket til å lede - og vil rive landet vårt i stykker med sine farlige ideer, splittende retorikk, og historie for å skade hardtarbeidende amerikanere, sier Clinton gjennom sine rådgivere i en melding mandag.

Problemorientert

Trump angriper ofte, men kommer sjelden med løsningene.

Samme oppskrift fulgte han også under nominasjonsmøtet  i Ohio i forrige måned.

- Problemene vi står overfor - fattigdom og vold her hjemme, krig og ødeleggelse ute - vil bare vare så lenge vi fortsetter å stole på de samme politikerne som skapte dem, sa Trump.

Les også: Dette sa Trump i natt

- Amerikanisme

Den republiikanske presidentkandidaten oppfordret mandag Detroit Economic Club å tenke stort, og sa at alt var mulig bare man ga slipp på politikken som har vært ført de siste åtte årene.

Samtidig gjentok han slagordet som han har rappet fra Ronald Reagan; (Let's) Make America great again.

- Amerikanisme, ikke globalisme, vil være det mye mantraet. USA vil kunne nå høyder man aldri tidligere har kunne oppnå, sier Trump.

Angrep sørgende familie

Trump har vært i hardt vær etter at han angrep foreldrene til den falne amerikanske soldaten og muslimen Humayun Khan.

Hans uttalelser via Twitter, der han blant annet bagatelliserte familiens oppofrelser og kritiserte morens "taushet", har til og med fått egne partifeller til å ta avstand til ham. Hendelsene har også gjort saftige innhogg i meningsmålingene.

Bakgrunn: - Du kan sammenligne Trump med Titanic og – Bryter all etikette og folkeskikk

Dagens tale - og tema - blir derfor av mange ansett som forsøk på å få valgkampen på fote igjen.

Les også: Republikanere gjør felles front mot Trump
Uavhengig kandidat utfordrer Trump

  Trump retter blikket mot økonomien

Marine Harvest tynget børsen

Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.