NASHUA, NEW HAMPSHIRE: Donald Trump og Bernie Sanders var soleklare favoritter foran nominasjonsvalget i New Hampshire - og innfridde til gagns.

Trump fikk 34 prosent da 74 prosent av stemmene var opptalt på republikansk side. Andremann, Ohio-guvernør John Kasich, fikk 16 prosent.

Sanders fikk 60 prosent og Hillary Clinton 38 prosent blant demokratene.

Trump, den omstridte mangemilliardæren, var mest populære blant alle velgergrupper i nøkkelstaten, ifølge CNNs valgdagsmåling blant republikanske velgere: gammel/ung, fattig/rik, mann/kvinne, by/land og høy/lav utdannelse.

-Vi skal gjøre USA så fantastisk igjen - kanskje mer fantastisk enn noen gang tidligere, sa Trump i sin seierstale.

Samtidig gjentok han løftet om å stenge grensene og styrke forsvaret dersom han vinner høstens presidentvalg.

-Forsvaret skal bli så stort og sterkt at ingen vil bråke med oss lenger. Og vi skal banke dr***en ut av IS. Vi skal fikse økonomien, vi skal skape jobber, vi skal fikse grensene - det skal bli så bra, det skal bli så bra, sa Trump flankert av konen Melania og sin nærmeste familie.

Trump takket også de øvrige kandidatene i valgkampen, men la raskt til:

-Men i morgen er det «boom-boom-boom!», sa Trump mens han slo en knyttneve i luften.

2. Bernie knuste Hillary

Den selverklærte demokratiske sosialisten tapte med kun to tideler for Hillary Clinton i Iowa. I New Hampshire var han suveren.

-For ni måneder siden hadde vi ingen penger, ingen organisasjon, og utfordret den mektigste politiske organisasjonen i USA. I dag har vi vunnet etter et rekordstort fremmøte, sa Sanders.

Han la til:

-Vi har sendt et budskap som vil skape gjenklang fra Wall Street til Washington, fra Maine til California. Og det er at makten i landet vårt tilhører folket, ikke en håndfull rike donorer, la han til.

 

Hillary Clinton innrømte nederlaget like etter valglokalene stengte.

-Jeg vet at jeg har mye arbeid foran meg, spesielt blant unge velgere. Men selv om ikke de støtter meg, støtter jeg dem, sa Clinton i sin tale.

Hun la til:

-Folk har all rett til å være sinte. Men er de også sultne på løsninger?

3. Uklart bak teten

John Kasich satset alt på New Hampshire - og vant andreplassen. Han fikk 16 prosent av stemmene.

Ohio-guvernøren er en moderat republikaner som seiler opp som «establishment»-kandidat.

-Dere har bare sett starten på denne valgkampen. Så mye kan skje. Hvis ikke dere har festet setebeltet ennå, gjør det nå! sa Kasich.

Bak ham er det svært tett. Kun to prosentpoeng skiller tredje- og femteplassen. Det betyr at feltet neppe tynnes med det første.

Ted Cruz, vinneren fra Iowa, tok en sterk tredjeplass. Jeb Bush tok en like sterk fjerdeplass med kun 600 færre stemmer enn Cruz. Marco Rubio havnet på femteplass.

4. Rubio tar selvkritikk

Marco Rubio reiste til New Hampshire med solid oppdrift etter den sterke tredjeplassen i Iowa.

Siden har han slitt, ikke minst etter lørdagens tv-debatt. Rubio stammet frem innøvde fraser da Chris Christie gikk til angrep.

-Dette resultatet er ikke deres feil. Det er min feil. Jeg gjorde det ikke bra i debatten. Og det skal ikke gjenta seg. Det skal ikke gjenta seg, sa Rubio.

5. Christie ferdig?

Også New Jersey-guvernør Chris Christie satset alt på New Hampshire, men det førte ikke frem.

 

Etter sjetteplassen, med kun åtte prosent av stemmene, reiser Christie nå hjem for å ta «en dyp pust i bakken». Det kan være starten på slutten av presidentdrømmen hans.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Trump: – Vi skal gjenreise USA


Sanders: – Et klart budskap til eliten  


Følg markedene på DN Investor


morten.bertelsen@dn.no