Den svært konservative senatoren startet valgkampen med en strategi der han skulle gjøre det godt på «supertirsdagen» for å vinne republikanernes nominasjon.

– Det er klart at hvis du ikke kan vinne stater og delegater, kan du ikke bli nominert. Blir Donald Trump nominert, vil Clinton etter alle solemerker bli president, sa Cruz da han møtte pressen før et massemøte i San Antonio i Texas mandag.

Salen var full av støttespillere, mange av dem med T-skjorter med påskriften «Pålitelig konservativ» og plakater som lød «TrusTed» – altså at Cruz er til å stole på.

Konsekvent konservativ

Fra starten har Cruz henvendt seg til konservative kristne, men Trump har hatt overraskende stor appell i den gruppen. For mange av publikummerne i San Antonio var det likevel et enkelt valg.

– Jeg er texaner. Cruz er ærlig og konsekvent konservativ. Han passer på Amerika og amerikanere, sier Jack Farmer til NTB.

Som for så mange andre, er «innvandringskontroll, nasjonens sikkerhet og gjeldsreduksjon» de viktigste sakene for 67-åringen i år.

– Marco Rubio er uærlig, og Trump er som et bortskjemt barn, sier han.

Jacob Bratt, som skal stemme for første gang i år, nevner grensekontroll og et ønske om så lite statlig innblanding som mulig. Han var aldri i tvil om at det ville bli Cruz.

– Mange av beslutningene hans er styrt av moralen fra hans sterke kristne tro. Nettopp derfor stemmer jeg på ham, sier 18-åringen.

Cruz leder i Texas

RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger viser at Trump leder i de fleste av de elleve delstatene som velger sin kandidat tirsdag. Men i Texas har Cruz en solid ledelse på 9,6 prosentpoeng.

– Jeg stemmer på Cruz fordi han er veldig konservativ og vil lette på stridsreglene for våre soldater. I dag er hendene deres bundet, og soldater dør unødig, sier Isabel Garza (58) til NTB.

Under møtet i San Antonio var buingen høylyd da ordet «kompromiss» ble nevnt. Cruz er kjent for sin harde stil og har få allierte i hovedstaden Washington etter å ha inntatt en svært steil holdning som senator.

– Jeg vil ikke inngå kompromiss som truer religionsfriheten og det andre grunnlovstillegget, sa Cruz fra scenen, til stående applaus. Det er det andre grunnlovstillegget som sikrer amerikanere retten til å eie våpen.

Kraftig ordkrig

Den siste uken har valgkampen vært preget av en kraftig ordkrig mellom Trump og Rubio. Den har gått på alt annet enn politikk.

Sistnevnte har blant annet beskyldt Trump for å ha små hender og han har insinuert at milliardæren kanskje tisset på seg under en debatt. Både Rubio og Cruz sier gang på gang at eiendomsmodulen ikke «er en ekte konservativ».

Og Trump, som nå regnes som favoritten på republikansk side, har fått kraftig kritikk for at han ikke umiddelbart tok avstand fra Ku Klux Klan etter at en kjent rasist og tidligere KKK-leder ba folk stemme på Trump.

Må vinne

Florida-senator Rubio må også vise at han faktisk kan vinne, men vil trolig uansett holde ut til hjemstaten holder nominasjonsvalg om to uker.

Cruz er den eneste som klarte å vinne en delstat, Iowa, før Trump med klar margin vant de tre neste.

Også hos Demokratene skal mange delstater stemme tirsdag. Etter Hillary Clintons overveldende seier i South Carolina, er amerikanske medier samstemte i at det er stadig mindre sannsynlig at Bernie Sanders kan vinne nominasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Rubio til DN: - Føler meg skikkelig bra!


Dette kan stoppe Trump dnPlus  (DN+)

Trumps velgere dnPlus  (DN+)

Følg markedene på DN Investor