Ingen store overraskelser da demokratenes fem kandidater barket sammen i deres første tv-debatt foran det amerikanske presidentvalget i 2016.

Mens Donald Trump & co. satte seerrekord med et fyrverkeri av en debatt på republikansk side for en måneds tid siden, gjespet seerne seg gjennom høflige ordvekslinger om ulikhet, omfordeling og justisreform.

Hillary R. Clinton stilte velforberedt, men viste sjarm og snert mens hun landet talepunktene sine under den nesten to og en halv time lange debatten fra Las Vegas.

- Se til Danmark, Sverige og Norge

Bernie Sanders, som yter Clinton uventet sterk konkurranse i flere nøkkelstater, kalte seg sosialdemokrat, antikapitalist og trakk igjen frem den nordiske velferdsmodellen som forbilde for USA.

-Jeg synes vi skal se til Danmark, Sverige og Norge og hva de har oppnådd for arbeidstagere i disse landene, sa Sanders.

Sanders hadde varslet på forhånd at han ikke ville delta i noen skittkasting mot partifellene, og holdt ord.

-Amerikanerne er møkklei av å høre om disse forbannede epostene dine. Det er nok nå! La oss heller snakke om de viktige sakene, sa Sanders da Clintons omstridte epostbruk som utenriksminister ble bragt på bane av programlederen.

-Takk skal du ha, Bernie! svarte Clinton og ga ham hånden.

Nervøs

Mest sto nok på spill for Martin O'Malley, den mest seriøse kandidaten av de tre som kaver i kjølvannet bak Sanders og Clinton.

Den personlig trener-kjekke eksguvernøren fra Maryland virket nervøs i starten, men avsluttet med en sterk appell om forskjellen i debattnivå hos republikanerne og demokratene. Støttespillerne hans utropte ham raskt til kveldens vinner.

- Med all mulig respekt

Det samme vil neppe bli sagt om Lincoln Chafee, den tidligere republikanske senatoren som nå stiller for demokratene.

Da programleder påpekte at Chafee anklager Clinton for å være for grei med Wall Street-sjefene, stemte han selv i 1999 for en viktig lov som gjorde bankene enda mektigere.

-Hør, Glass-Steagall var min første votering, jeg hadde nettopp ankommet, faren min døde mens han hadde vervet, jeg måtte overta, det var min første avstemning, sa Chafee.

-Sier du at du ikke visste hva du stemte for? spurte programleder Anderson Cooper.

-Jeg hadde nettopp ankommet til Senatet. Det var min første votering, og resultatet var 92-5 ...

-Med all mulig respekt, men hva sier det om deg hvis du ikke visste helt hva du stemte for?

-Nå synes jeg du er litt ufin. Jeg hadde nettopp ankommet til Senatet. Jeg hadde vært ordfører i byen vår. Faren min hadde nettopp dødd. Jeg ble utnevnt av guvernører til å overta. Det var min første avstemning, sa Chafee.

Den siste kandidaten var Jim Webb. Han brukte mye av taletiden på å klage på at han ikke kom til orde.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hillary Clinton ut mot handelsavtale

Trump vil returnere alle syriske flyktninger
Hun temmet Trump


morten.bertelsen@dn.no