I løpet av et kort døgn ble det som skulle vise verden hvordan et velorganisert og samlende landsmøte kunne holdes, snarere et høyst uventet politisk drama som partiet har seg selv å skylde for.

WikiLeaks-avsløringene om at partilederen systematisk har undergravd Bernie Sanders' valgkamp, har nærmest skapt mytteri i den venstreorienterte kandidatens rekker. Dette kommer på et tidspunkt da mange, under sterk tvil, syntes å ha godtatt at Sanders la ned sin motstand og godtok å jobbe for å få Clinton valgt.

Setter tonen

Sanders er en av hovedtalerne på åpningsdagen, og hans håndtering av lekkasjene setter tonen for landsmøtet. Hvis han langer ut mot Clinton, og i verste fall trekker støtten tilbake, blir det eksplosjon i en allerede opphisset tilhengerskare. Da forsvinner siste håp om forsoning og harmoni.

Hvis han derimot legger mest skyld på selve partiledelsen, og holder Clinton utenfor, blir skadene vesentlig mindre. Utad skal partiledelsen opptre nøytralt overfor alle kandidater, men det er en dårlig skjult sannhet at mange fått Sanders i vrangstrupen.

De siste avsløringene truer ikke valget av Hillary Clinton som presidentkandidat tirsdag, men de kan være det som får titusener av unge Sanders-tilhengere til å bli hjemme på valgdagen i november, sågar stemme på Donald Trump i avsky.

På fisketur

Og Trump har ikke ligget på latsiden siden avsløringen kom i helgen. «Demokratene går opp i limingen. Eposter viser at et system med juks og fanteri lever i beste velgående», tvitret republikanernes kandidat. Trump har lenge forsøkt å friste Sanders-velgere som føler seg forrådt ved at den venstreorienterte kandidaten har stilt seg bak Clinton.

WikiLeaks har offentliggjort 20.000 eposter fra kontoene til sju demokratiske ledere for perioden januar 2015 til mai 2016. Flere viser at ledende medlemmer av partiets øverste organ var oppsatt på å svekke Sanders, ved å sette søkelys på hans tro og verdier.

I et forsøk på å begrense saken valgte partileder Debbie Wasserman Schultz å fratre bare timer før åpningen, der hun skulle hilse delegatene velkommen til et oppbyggelig og forsonende møte. (©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Oljeprisen tynges av tre faktorer

Parti-topp går før Clinton-møte

Nintendo-aksjen stuper etter Pokémon-varsel  

Eksperter mener Kjell Inge Røkke og Akers maktbruk snur opp ned på en kriserammet rederibransje (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: