Det mener retorikkekspert Trygve Svensson ved Universitetet i Bergen etter å ha sett debatten på direktesendt fjernsyn natt til onsdag.

– Pence blir selv kandidat om fire år. Dette var en glimrende søknad. Han viste at han er beredt til å ta ansvar og se fremover, sier stipendiaten.

Svensson nøler ikke med å utrope republikanske Pence til vinner etter møtet med demokratenes Tim Kaine i delstaten Virginia i USA.

Mens sjefene deres skal gjennom tre tv-debatter, var dette visepresidentenes eneste sjanse. Donald Trumps mann tok godt vare på muligheten.

Les også: Valgmenn? Vippestater? Hvem betaler for valgkampen?

– Mike Pence er abortmotstander, klimafornekter og makker til den mest ekstreme presidentkandidaten i amerikansk historie. Likevel greide han kunststykket å fremstå som den mest presidentaktige i debatten. Han førte seg vel og virket rolig og behersket. Kaine var overtent og mer opptatt av å angripe enn å forsvare egen politikk, sier Svensson.

– Gentlemen, please

Visepresidentkandidatene avbrøt hverandre hele 32 ganger da de møttes til dyst. Den første avbrytelsen kom etter bare et par minutter. Så eskalerte det. Til slutt ga programlederen opp.

– Gentlemen, please! ba moderator Elaine Quijano.

Republikanske Pence kom best ut av bataljen, ifølge flere målinger som ble gjennomført etter den halvannen time lange seansen.

– Pence vant med større margin enn Hillary Clinton gjorde da hun slo Donald Trump i den første debatten, skriver den kjente meningsmåleren Frank Luntz på Twitter.

Det styrker republikanerne i troen på at Trump kan komme tilbake etter en fryktelig dårlig periode. Ferske meningsmålinger viser at Clinton har økt forspranget i viktige stater etter deres første debatt.

Fattet Trump-partner

Etter tapet mot Clinton langet Trump ut mot en tidligere Miss Universe-modell og ble gjenstand for lekkasjer i New York Times som viste at han tapte nesten én milliard dollar i 1995. Trolig har mangemilliardæren ikke betalt skatt de siste tiårene på grunn av dette fremførbare underskuddet.

 

Pences oppgave var å stanse blødningen, mens Kaines plan var å vri kniven i såret.

Trumps mann beholdt fatningen mens Kaine gikk aggressivt til angrep. Han tok ikke agnet da Kaine gang på gang kritiserte sjefen hans. I stedet lo han og kalte påstandene latterlige.

– Mange mener Pence lot Trump bli overkjørt ved ikke å forsvare ham, men de misforstår. Velgerne studerer ikke disse debattene setning-for-setning, men gjør seg opp en mening basert på tone og fremtoning. Pence kan få problemer med faktasjekkerne, men hans polerte ytre går hjem hos velgerne, sier tidligere presidentrådgiver David Gergen til CNN.

Normalt små utslag

Ulike undersøkelser viser at visepresidentdebatter ikke har stor innvirkning på velgerne. I perioden 1976 til 2008 ga de sjelden mer enn et par poengs utslag på meningsmålingene, ifølge Gallup.

Men for Trump kan det gjøre kappløpet langt mer spennende. Clinton leder nå med 3,7 poeng på Trump på landsbasis, ifølge Real Clear Politics gjennomsnitt av ulike meningsmålinger.

Søndag er det duket for ny tv-debatt mellom presidentkandidatene, men denne gang utformet som et folkemøte hvor folk i salen kan stille spørsmål til kandidatene. Dette er et format Trump har slitt med tidligere.

 

Her kan du se høydepunkter fra kveldens debatt:

 

 

Vil du lese mer om USA-valget? Sjekk ut vår samleside om den amerikanske valgkampen.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podkasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

 
- Jensen legger frem et litt strammere budsjett enn ventet
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer det kommende statsbudsjettet.
03:32
Publisert: