Fortsatt tyder lite på at visepresidentkandidatene i kommer til å stjele showet i valgkampen i USA. Deres eneste debatt handlet for det meste om sjefene, Donald Trump og Hillary Clinton.

Allerede etter noen få minutter avbrøt demokraten Kaine republikaneren Pence. Det satt standarden, og de to snakket mye over hverandre under den halvannen time lange debatten.

Skatt hovedtema

Virginia-senator Kaine angrep gjentatte ganger Trump for at han ikke vil offentliggjøre selvangivelsene sine og kritiserte Trump for å ha sagt at han «er smart» hvis han betaler lite skatt. Det betyr lite penger til blant annet soldater og utdanning, mente Kaine.

– Jeg regner med at alle vi som betaler for det, er dumme? spurte han.

– Trump er en forretningsmann, ikke en politiker. Selvangivelsen viser at han hadde tunge tider for 20 år siden, men brukte skattesystemet slik det skal brukes, svarte Indiana-guvernør Pence, og viste til at Trump har skapt «titusenvis av jobber».

– Ingen klar vinner

USA-ekspert Douglas Rossinow synes det er vanskelig å utrope en klar vinner etter debatten. Begge kandidatene gjorde jobben sin, mener historikeren.

Pences oppgave var å gjenopprette tilliten til Trump, sier Rossinow, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

– Det lykkes han med. Pence framsto som rolig og beroligende, sier han til NTB.

Den demokratiske kandidaten skulle på sin side leve opp til forventninger om å være Clintons mer aggressive og angripende makker.

– Han skulle bevise at han kunne være aggressiv. Det gjorde han. Men det var mer en serie av støt, ikke ett hardt slag, sier Rossinow.

CNN-måling: Pence vant debatten

Et flertall av TV-seerne mener at republikanernes visepresidentkandidat Mike Pence gjorde det best i tirsdagens debatt, viser en meningsmåling gjort av CNN.

De to visepresidentkandidatene møttes til debatt i Farmville i Virginia tirsdag kveld. CNNs måling blant seerne viser at 48 prosent mener at Donald Trumps makker Mike Pence vant debatten, mens 42 prosent mener at Hillary Clintons kandidat Tim Kaine var vinneren.

Men også Kaine klarte å ta noen poeng under debatten. Et flertall av seerne (48 prosent) mente blant annet at Kaine hadde den beste forståelsen for sakene de diskuterte, mot 41 prosent som mente det samme om Pence. Kaine var også den av kandidatene seerne mente var best på å forsvare sin sjef. 58 prosent mente at Kaines forsvar for Hillary Clinton var det beste, mens 35 prosent mente det samme om Pence og Donald Trump.

Skitten valgkamp

Begge visepresidentkandidatene beskyldte den andre siden for skitten valgkamp under debatten.

Kaine angrep Trump for å ha karakterisert kvinner som «hunder» og «motbydelige» og for å ha kalt mexicanske innvandrere for «voldtektsforbrytere».

– Hadde Donald Trump sagt alt det du sa han har sagt, ville det fortsatt ikke vært en brøkdel av den fornærmelsen Hillary Clinton kom med da hun sa at halvparten av våre tilhengere hører til i «en kurv med forkastelige folk», sa Pence.

Kaine svarte med å påpeke at Clinton beklaget at hun sa halvparten av Trumps tilhengere var forkastelige.

– Sa Trump unnskyld for å gjøre narr av noens vekt? For at han sa at afroamerikanere lever i et helvete? Sa han unnskyld for at han beskyldte president Obama for ikke å være en amerikansk statsborger? spurte Kaine.

Begge erklærer seier

Trumps kampanjesjef er overbevist om Pence vant duellen, som ble holdt i Farmville i Virginia.

– Guvernør Pence gjorde kampanjen vår en stor tjeneste i kveld. Og jeg vet at Trump er veldig stolt av sin visepresidentkandidat i dag, sier Kellyanne Conway til NTB og en rekke andre medier like etter at debatten var over.

Ikke overraskende mener derimot Clinton-siden at Kaine gjorde det beste inntrykket.

– Suksess i denne debatten ville vært at Pence forsvarer Trumps opptreden og uttalelser. Men han skapte bare sin egen politikk. Tim Kaine gjorde det en visepresidentkandidat skal gjøre, han forsvarte Clinton, sier kampanjesjef Robert Mook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Tim hvem? dnPlus   (DN+)

Clinton leder over Trump

Trump kaller egen skattehåndtering «briljant»

Se videoen:

Kaine og Pence i opphetet debatt med mange avbrytelser
Se høydepunktene fra visepresidentdebatten her.
03:42
Publisert: