- Du burde skamme deg!

Patty N. freser utenfor Trump Tower på Manhattan. Tiraden er rettet mot Anna Burke, som bærer en plakat med støtte til Donald Trump. Hun lar seg ikke affisere.

- Jeg elsker landet mitt. Vi kan ikke tillate at Hillary blir valgt til president. Hun er korrupt, sier Burke.

Patty N., som ikke vil oppgi etternavn, snur på hælen.

- Jeg blir så utrolig provosert av Trump. Det går ikke an å si sånt og tro at man skal representere Amerika, sier Patty.

Patty N lar seg provosere av Donald Trump mener han representerer Amerika. Her sammen med Trump-motstanderne Nathalie og Roman.
Patty N lar seg provosere av Donald Trump mener han representerer Amerika. Her sammen med Trump-motstanderne Nathalie og Roman. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
Full krise

Inne i skyskraperen som bærer hans navn forsøkte en stadig mer isolert Donald Trump i helgen å redde et presidentkandidatur i full krise.

Senator John McCain og et 30-tall andre republikanske toppolitikere hadde lørdag kveld enten trukket tilbake støtten eller bedt Trump gå av.

Opprøret skyldes et 11 år gammelt opptak hvor Trump sier at kjendisstatusen gjør at han kan tvinge seg på kvinner og beføle dem i skrittet uten at det får konsekvenser. Trump var nygift - for tredje gang - da uttalelsene falt.

Trump har beklaget uttalelsene. Hustruen kaller dem uakseptable, mens visepresidentkandidaten hans nekter å forsvare dem.

En svak opptreden i søndagens direktesendte tv-debatt mot Hillary Clinton vil øke presset mot Trump, som ligger langt bak på de siste meningsmålingene foran presidentvalget.

-Jeg vil aldri trekke meg, skrev Trump på Twitter i helgen.

Men en rekke partifeller mener Trump bør tre til side av hensyn til partiet og heller la visepresidentkandidat Mike Pence overta for å redde stumpene blant særlig kvinnelige velgere, som partiet er avhengig av for å vinne i november.

Tina B fra Westchester N.Y utenfor Trump Towers på 5th ave på Manhattan.
Tina B fra Westchester N.Y utenfor Trump Towers på 5th ave på Manhattan. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

- Vanskelig å håndtere

Men en slik utskiftning er lettere sagt enn gjort, mener flere eksperter DN har vært i kontakt med.

- Jeg vet sannelig ikke hva som vil skje hvis Trump trekker seg, sier professor Alexander Keyssar ved Harvard University.

  • Partiet kan ikke sparke sin presidentkandidat. Han kan kun erstattes hvis han trekker seg, blir syk eller dør.
  • Det er ingen automatikk i at visepresidenten rykker opp. Sentralstyret skal utpeke hans erstatter. Paul Ryan og Ted Cruz er aktuelle navn.
  • Den nye kandidaten må godkjennes av delstatene, og reglene varierer fra stat til stat. Demokratene vil trolig gå til rettslige skritt for å stanse prosessen.
  • Det må også trykkes og distribueres 226 millioner nye stemmesedler før valget finner sted 8. november.

- Selv med masse tid tilgjengelig er det vanskelig å håndtere dette. Med kun 30 dager til rådighet? Svært vanskelig, sier professor Josh Putnam ved University of Georgia, som driver den populære valgbloggen Frontloading HQ.

Joel K. Goldstein, professor ved Saint Louis University School of Law.
Joel K. Goldstein, professor ved Saint Louis University School of Law. (Foto: Pressefoto)
Hvis Trump ikke vil tre til side, blir det nærmest umulig å fjerne ham.

- Jeg er ikke kjent med noen regler som kan tvinge en kandidat til å trekke seg, sier professor Joel Goldstein ved Saint Louis University.

- Noen mener partivedtektene kan endres, men det tar tid og det har ikke partiet nå, legger Putnam til.

400.000 forhåndsstemmer

Et tredje forhold som taler for at Trump vil forbli partiets kandidat, er at forhåndsstemmingen allerede er i gang.

Lørdag kveld var det avlagt over 400.000 stemmer, ifølge nettsiden US Election Project. I vippestater som Florida kan noen hundre stemmer avgjøre hele valget.

Hva som eventuelt vil skje med stemmene som Trump allerede har fått, er gjenstand for debatt.

USA har et indirekte valgsystem hvor 538 representanter fra delstatene formelt skal velge USAs neste president.

Valgmennene skal speile valgresultatet i hjemstaten. I noen stater er de juridisk bundet til å stemme på Trump, mens andre trenger kun stemme på den som til enhver tid er partiets presidentkandidat.

- Allerede avgitte stemmer kan gå til Pence eller noen andre. Teknisk sett stemmer man ikke på Trump i presidentvalget, men på valgmenn som støtter Trump. Valgmennene vil møtes i desember og avgi den formelle stemmen, sier Keyssar.

 

Disse trekker støtten til Trump

John McCain. Senator fra Arizona.

Carly Fiorina. Stilte mot Trump i nominasjonskampen.

John Kasich,. Guvernør i Ohio og motkandidat i nominasjonsstriden.

Kelly Ayotte. Kjemper om utsatt senatssete i New Hampshire.

John Thune. Republikaneres tredje mektigste i Senatet.

Condoleezza Rice. Tidligere minister under George W. Bush

Arnold Schwarzenegger. Tidligere guvernør i California

Cory Gardner. Senator fra Colorado

Jon M. Huntsman Jr. Tidligere guvernør i Utah.

Totalt har New York Times registrert flere enn 150 republikanske ledere som ikke støtter Trump. Rundt 30 av dem har enten trukket støtten eller bedt ham gå av etter at videoopptaket ble lekket før helgen.

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

 
- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.