- Dette er den mest dramatiske endringen i hele USAs historie. Demokratiet i USA er satt på prøve. Jeg håper at ting ordner seg, sier Arne Carlson.

82-åringen var guvernør i delstaten Minnesota i to perioder fra 1991 til 1999.

Da DN møtte Carlson i Minneapolis i slutten av september fortalte han at han fortsatt regner seg som en republikaner, men at han føler seg som en utstøtt.

Helt siden George W. Bush tok gjenvalg i 2004 har Carlson latt være å støtte partiets kandidat.

- Frykten er global

I år tok han enda større avstand fra republikanernes førstevalg.

Selv om Donald Trump ikke var formelt kåret til vinner av valget da DN ringte Carlson like før klokken 01 om natten lokal tid, hadde 82-åringen allerede kastet inn håndkledet og lagt seg.

- Det er forferdelig. Både min kone og jeg er fortvilet, forteller Carlson.

Følg utviklingen ved Oslo Børs på DN Investor.

I likhet med mange andre, ser han Trumps suksess i en større sammenheng.

- Denne bevegelsen og denne frykten er global. Vi så det under brexit og vi ser det i Tyskland og Frankrike. Det er en irrasjonell frykt for innvandring, og man klandrer internasjonal handel for de økonomiske problemene man opplever, sier Carlson.

Selv om eks-guvernøren i Minnesota understreker at globaliseringen ikke er jevnt fordelt – og at den også har gitt tapere – så mener han folk ikke lenger ser de overordnede fordelene ved handel og immigrasjon.

- I Europa klandrer dere Brussel, mens Washington får skylden her.

Drev valgkamp med Mondale

Forut for valget drev Carlson blant annet valgkamp for Hillary Clinton sammen med den tidligere demokratiske visepresidenten og norskamerikaneren Walter Mondale.

Ifølge Carlson blir demokratene nå nødt til å omgruppere seg etter tapet for Trump.

- Men mitt tips er at Trump også vil være i krig mot republikanerne.

Den tidligere toppolitikeren beskriver Trump som en demagog med stor appell.

- Men det som er fraværende i diskusjonen er at han ikke har noen medisin for alt som er galt. Han har ingen fornuftig politikk – alt han gjør er å klandre eliten i Washington, sier Carlson.

- Hvordan vil dette valget endre USA?

- For å være ærlig, så vet jeg ikke. Vil Trump styre etter loven, eller vil han styre ved å bryte loven? Jeg vet ikke. Det er en voldsom frykt knyttet til at denne mannen skal ha tilgang til atomvåpen. Alle i verden blir berørt av dette, sier Carlson, og legger til at han håper at Trump vil bli holdt i sjakk av det politiske systemet.

 

Les også:

- Når sjokket avtar er det mange som tenker at ting nødvendigvis ikke blir så ille som man frykter, og så roer det seg ned  

Strid om TV 2s tidlige Trump-avsløring

– Norge vil fortsette samarbeidet med USA  

Stoltenberg gratulerer Trump  

Taper titalls millioner

Trump: - Vil fornye den amerikanske drømmen
USAs neste president, Donald Trump, sier han vil fornye den amerikanske drømmen. Trump har planer om en massiv oppgradering av infrastrukturen i landet, som han mener vil gi jobb til millioner av mennesker.
01:47
Publisert:

DNs kommentator Bjørn Gabrielsen veddet en kasse champagne på at Donald Trump ville vinne valget. Hans kommentatorkolleger Bård Bjerkholt og Kjetil Wiedswang er med og forklarer valgseieren, markedets reaksjoner og hva vi kan vente av Donald Trump i Det hvite hus.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Anbefalt av DVNtv:

Demonstrasjoner mot Trump flere steder i USA
Flere steder i USA samlet demonstranter seg onsdag kveld for å markere sin motstand mot valget av Donald Trump som president.
00:58
Publisert:

 

Kjetil Wiedswang om USA med Trump som president
04:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.