CLEVELAND, OHIO: Morten Bertelsen - Foto: Johannes Worsøe Berg

Den omstridte mangemilliardæren aksepterte i natt nominasjonen som partiets presidentkandidat.

Dermed setter Trump punktum for nominasjonskamp som savner sidestykke i amerikansk historie.

Uten politisk erfaring kan den tidligere realitystjernen bli den neste presidenten i verdens største økonomi.

I takketalen natt til fredag fremstilte Trump seg som arbeiderklassens mangemilliardær som skal gjenopprette lov, orden og gammel storhet etter år med tilbakegang.

-Det er på tide å vise verden at Amerika er tilbake - større, bedre og sterkere enn noen gang før, sa Trump.

Rop og ellevill jubel

Partifellene elsket det de hørte. Gang på gang ble Trump avbrutt av taktfaste rop og ellevill jubel.

Mark Epstein fra Virginia sier han ble stolt av å være amerikaner etter å ha hørt nattens tale til Donald Trump.
Mark Epstein fra Virginia sier han ble stolt av å være amerikaner etter å ha hørt nattens tale til Donald Trump. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
 

-Jeg har vært på fire landsmøter, og dette var den beste talen jeg har hørt. Jeg ble stolt over å være republikaner, sier Mark Epstein fra Virginia.

Delegat Laura Schisler fra vippestaten Pennsylvania er enig.

Delegat Laura Schisler fra vippestaten Pennsylvania synes Donald Trump holdt en super tale.
Delegat Laura Schisler fra vippestaten Pennsylvania synes Donald Trump holdt en super tale. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
 

-Han sa alt som trengte å sies, og foreslo konkrete løsninger på problemene. Det var en super tale som kan forene partiet, sier Schisler.

Dyster reise gjennom et USA i krise

Men for de utenfor partiet ble takketalen ble en dyster reise gjennom et land i krise. Den amerikanske levemåten står på spill. Uten drastiske grep vil forfallet fortsette, hevdet Trump:

-Problemene vi står overfor - fattigdom og vold her hjemme, krig og ødeleggelse ute - vil bare vare så lenge vi fortsetter å stole på de samme politikerne som skapte dem, sa Trump. 

Trump kalte seg en lov og orden-kandidat som vil kjempe for sliterne i samfunnet. «Jeg er deres stemme», gjentok han flere ganger i talen.

Donald Trump hevdet i nattens tale at han er den eneste som er i stand til å rydde opp i alle USAs problemer.
Donald Trump hevdet i nattens tale at han er den eneste som er i stand til å rydde opp i alle USAs problemer. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
 

-Ingen kjenner systemet bedre enn meg, som er grunnen til at bare jeg kan fikse det, sa Trump.

-Hillary Clintons budskap er at ingenting vil bli endret. Mitt budskap er at ting må forandres, og de må forandres umiddelbart, sa Trump.

Hans kjernesaker fra nominasjonsstriden - kampen mot ulovlig innvandring, strengere grensekontroll og en mer tilbaketrukket rolle internasjonalt - preget også denne talen.

-Den første oppgaven for vår nye regjering blir å frigjøre våre innbyggere fra kriminaliteten, terrorismen og lovløsheten som truer våre samfunn, sa Trump.

Langet ut mot Hillary Clinton

Skylden får president Barack Obama og hans tidligere utenriksminister Hillary Clinton. Hun vil formelt bli valgt til demokratenes presidentkandidat i neste uke.

-Dette er arven etter Hillary Clinton: død, ødeleggelse og svakhet, sa Trump.

-Amerika er langt mindre trygt og verden et mindre stabilt sted enn før Obama gjorde Hillary Clinton ansvarlig for USAs utenrikspolitikk, la han til.

Han mener den tidligere førstedamen ikke bare er uegnet til å lede landet, men også en marionett for de mektigste kreftene i samfunnet. 

-De kaster penger etter henne fordi de har full kontroll over alt hun gjør. Hun er deres nikkedukke, og de trekker i trådene, sa Trump.

Punktum er satt

Talen satte et endelig punktum for primærvalgkamp USA aldri har sett maken til.

Ingen levnet den tidligere realitystjernen en sjanse da han annonserte sitt kandidatur ifjor sommer.

Men Trump danket ut 16 rivaler, vant 33 av 50 delstater og fikk flere stemmer enn noen annen kandidat i partiets 162-årige historie.

-De sa: «Trump har ikke en sjanse». Å, hvor vi elsker de folkene, sa Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Trump skremmer venner og allierte

- Anbefalt av DNtv: Trump lover å "gjenopprette" lov og orden i USA

Trump lover å "gjenopprette" lov og orden i USA
I sin takketalet til landsmøtet i Cleveland lovet Donald Trump at han skal "gjenopprette tryggheten" i USA om han blir president.
01:26
Publisert:


Disse vil Trump ha med seg helt til topps

Skremt av Donald Trump dnPlus (DN+)

Cruz sjokkerte på Trump-møte