Forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump ligger an til å vinne flest stemmer i det republikanske partiets nominasjonsvalg. Men der Trump virker uslåelig i å vinne stemmer blant folk, driver andre kampanjer en skyggevalgkamp som Trump ligger an til å tape.

De jakter delegater som kan frigjøres ved en såkalt «brokered convention» -- et omstridt landsmøte (se faktaboks).

BAKGRUNN: Går mot et valgresultat ingen har sett på 68 år

Skyggevalgkamp

 I USA omtales dette som en skyggevalgkamp, ettersom valgkampen i praksis foregår bak kulissene for å få delegater til å stemme på andre kandidater enn de forpliktet seg til gjennom befolkningens stemmegivning.

- Det er en fyr som går rundt og forsøker å stjele folks delegater. Dette skal være Amerika, et fritt Amerika, sa Trump i et TV-intervju med den amerikanske kanalen ABC søndag.

Trump viste til motkandidaten Ted Cruz, som ifølge sin egen kampanje lenge har jobbet med å  samle informasjon om, og drive valgkamp mot, delegater. 

- Velkommen til det republikanske partiet. Det som foregår i partiet er en skam. Jeg har så mange stemmer og så mange flere delegater. Og til slutt bør den som har flest stemmer og flest delegater være den nominerte, fortsatte Trump, som nylig brøt løftet om å Trump vil ikke lenger støtte den partiet velger dersom han selv ikke blir nominert.

Dersom Trump ikke får det nødvendige flertallet vil delegater frigjøres til å stemme på andre kandidater. Det er det kampanjene til Ted Cruz og John Kasich nå jobber mot – å vinne over disse delegatene dersom det oppstår et omstridt landsmøte.

Se oversikt over republikanernes kandidater nederst i saken.

- Partiet kan ikke bare overse hensynet til de millioner av amerikanere som har stemt på Trump, da blir det et demokratiproblem. Hvis man overkjører dem vil dette partiet sprekke, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. Han forsker på USA og følger den amerikanske valgkampen tett.

Favoriserer Cruz

Avisen Politico skriver at Cruz-kampanjen har jobbet mer effektivt og over lengre tid med å sikre seg delegater fra hele landet. Trump-kampanjen satser på sin side alt på å få nok stemmer til å vinne nominasjonen direkte.

- Kampen om delegatene er en fight som favoriserer Cruz. Han er den best organiserte kandidaten med det største bakkeapparatet, sier USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Rokkansenteret. Han er emneansvarlig for amerikansk politikk og forsker på amerikanske presidenter.

Cruz-kampanjen oppgir å ha over 200.000 frivillige over hele landet, langt mer enn sine motstandere.

- Trump har alltid neglisjert bakkeoperasjonen i valgkampen. Han har heller basert seg på sin personlighet, celebritet og mediedominans, sier Mjelde.

En av lederne i Cruz-kampanjen, kongressmedlem Ken Buck, brukte tidligere en baseball-metafor for å beskrive hvordan Trump overser muligheten til å sikre seg delegatenes støtte etter hans mange valgseire.

- Han er som en baseballspiller som slår ballen langt avgårde, men bare står der og beundrer slaget sitt i stedet for å løpe til første base, sier han ifølge Politico.

Garanterer omstridt landsmøte

Ohio-guvernøren John Kasich ligger på en fjern tredjeplass i valget. Han har på sin side garantert at ingen av kandidatene får nok stemmer, og tror han kan vinne nominasjonen i et påfølgende omstridt landsmøte.

- Vi kommer til å gå inn mot landsmøtet med god drivkraft, og delegatene må vurdere to ting. Nummer en, hvem som kan vinne valget i høst – og det er jeg den eneste som kan, og nummer to: hvem kan faktisk bli USAs neste president?, sa han under et TV-intervju med den amerikanske nyhetskanalen CBS News.

Kasich har gjort det bra i valgmålinger mot demokratenes lederkandidat Hillary Clinton, men har kun vunnet én stat i nominasjonsvalgene.

Lokalpolitikere får makt

Dersom det går flere stemmerunder på landsmøtet, vil de lokale partilederne få stor innflytelse på hvordan delegatene fra sine delstater stemmer, ettersom størstedelen av delegatene utpekes av partiet lokalt.

- Dette gir lokalpartiene langt mer makt enn kandidatene i utvelgelsen av de faktiske delegatene, sier Mjelde.

Det kan være en fordel for Ted Cruz, ettersom han er sett på som en mer akseptabel kandidat enn Trump av partiledelsen.

- Det er to realistiske kandidater, det er Trump og Cruz. Alt annet vil være en skandale. Partiet er i en veldig vanskelig situasjon gitt at både Cruz og Trump er ytterliggående, sier Mjelde.

Han tror partiet til slutt vil samle seg rundt Trump, og ser på hans muligheter i presidentvalget som gode.

Skeptikere både innenfor og utenfor det republikanske partiet mener et omstridt landsmøte vil ødelegge for partiet i langt tid fremover.

- Man har alltid klart å bygge bro mellom kandidatene og innad i partiet tidligere. Et omstridt landsmøte vil være et tegn på at det er såpass sterke krefter og dyptgående splittelser i partiet at det vil være svært ødeleggende, sier Melby.

Les mer om USA-valget på DN.no:

Bryter løftet: Trump vil ikke lenger støtte den partiet velger

Ted Cruz gir ikke opp kampen mot Trump  

Må rasere partiet for å stanse Trump dnPlus  (DN+)

Les også: Trump er på «frykt-toppen» sammen med flyktningkrisen og Kinas økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg denne? USAs president Barack Obama vurderer Donald Trumps vinnersjanser i valget:

Obama: - Trump blir ikke president
Donald Trump leder blant de republikanske presidentkandidatene, men Barack Obama tror ikke på at han blir USAs neste president.
01:20
Publisert:

Eller denne? Hillary Clinton fester grepet om nominasjonsvalget:

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: