Ifølge Fox News har Paul Manafort nå tatt full kontroll over valgkampen til Trump, for å hjelpe ham til seier i høstens presidentvalg.

67 år gamle Manafort er ingen hvem som helst i Washington, og han var også rådgiver i presidentvalgkampen for republikanerne Gerald Ford, Ronald Reagan og far og sønn Bush.

Som seniorpartner i firmaet Davis, Manafort og Freedman har han også drevet lobbyvirksomhet i Washington for diktatorer som Ferdinand Marcos, Siad Barre og Mobuto Sese Seko, samt USA-støttede opprørsledere som Jonas Savimbi i Angola.

På begynnelsen av 1990-tallet ble det også kjent at Manafort hadde mottatt millionbeløp fra pakistansk etterretning, for å renvaske dem for bånd til terroristgrupper.

Center for Public Integrity i USA har tidligere utropt Manaforts lobbyfirma som et av de aller ivrigste til å forsvare dem som bryter menneskerettighetene.

Slunken kasse

At Manafort nå skal hjelpe Trump, kan tyde på at Det republikanske partiet i økende grad vil engasjere seg på den omstridte mangemilliardærens vegne i kampen om Det hvite hus.

Samtidig med nyheten om at Trump skifter valgkampleder, ble det tirsdag kjent at valgkampkassa hans er i ferd med å tømmes.

Ifølge The New York Times hadde Trump et valgkampbudsjett på i underkant av 11 millioner kroner ved inngangen til juni, mens demokratenes kandidat Hillary Clinton hadde nærmere 340 millioner kroner mer å rutte med.

Liten stab

Mens Trump har rundt 70 personer i sin valgkampstab, har Hillary Clinton nærmere 700. Trump har heller ikke kjøpt annonseplass på TV-stasjoner siden mai, og han har ikke bestilt annonseplass før valget i november.

Clinton og hennes allierte har til sammenligning brukt 215 millioner kroner på TV-annonser bare i juni, blant annet for å framheve Trumps hissige temperament.

Mer effektiv

Trumps talsmenn ønsker ikke å kommentere opplysningene om Trumps slunkne valgkampkasse, men den nylig avsatte valgkamplederen Corey Lewandowski hevdet i et intervju med CNN mandag at Trump er mer effektiv enn Clinton og derfor ikke trenger å bruke så mye penger for å vinne støtte.

– Vi er mindre, slemmere og mer effektive, og vi trekker større folkemengder og får større mediedekning, sa Lewandowski.

– Om dette var i forretningslivet ville folk ha roset Trump for måten han driver valgkampen på, hevdet han.

Tar styring

Ifølge The New York Times vurderer Trump nå å overlate den videre organiseringen av presidentvalgkampen til det republikanske partiet, nærmere bestemt til Republican National Committee.

– Noe må skje, og noen må betale for det, konstaterer partiets valgkampstrateg Brian O. Walsh.

Kilder i partiet, som vil være anonyme, sier at de håper å samle inn over 4 milliarder kroner til Trumps valgkamp, eller gjennomsnittlig 800 millioner kroner hver måned, fram til november.

Hvor mye han må putte inn av egne penger for at dette målet nås, er høyst uklart. (©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Spådde finanskrisen - nå sparkes han  

Én god og én dårlig nyhet til deg som står uten jobb akkurat nå  

Anders (29) startet opp «AirBNB for bruktbiler» ved siden av full jobb  

Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (DN+)

Finansmannen Peter Warren saksøkes av selskapet han var med å starte, finans­huset Warren as. Erstatnings­kravet kan komme opp i 200 millioner kroner: Warren saksøker Warren dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.