I skandalevideoen som ble publisert fredag, skryter den republikanske presidentkandidaten av at han er en så stor stjerne at han kan antaste og kysse kvinner mot deres vilje. Han fortalte også at han hadde prøvd seg på en gift kvinne.

Før helgen var det store spørsmålet om Trump ville være bedre forberedt til den andre av de tre debattene. Nå er spenningen knyttet til hvordan 70-åringen vil svare den usedvanlig skarpe kritikken han har fått – også fra republikansk side.

Amerikanske medier spekulerer i om Trump-kampanjen er i ferd med å implodere, og eiendomsmogulen må derfor overbevise både velgere og sine politiske allierte om at han bør bli USAs neste president.

Alt om presidentvalget

Publikum stiller spørsmål

Trumps unnskyldning fredag var et ferdig innspilt opptak og pressen har så langt ikke fått stille ham noen spørsmål om skandalevideoen. Men når de to kandidatene barker sammen søndag kveld (klokken 3.00 natt til mandag norsk tid), kommer garantert de kritiske spørsmålene.

Debatten følger et såkalt Townhall-konsept, der kandidatene snakker til en liten gruppe velgere som om det var et møte på det lokale samfunnshuset.

Motforestillingene kommer garantert når enten publikum eller de to debattlederne, CNNs Anderson Cooper og ABCs Martha Raddatz, skal spørre ut de to kandidatene.

Pence øker presset på Trump

I en uttalelse tar Mike Pence avstand fra Trumps uttalelser og sier at han ble fornærmet og «ikke kan forsvare dem». Det er svært uvanlig at en visepresidentkandidat kritiserer sin egen kandidat i så sterke ordelag.

«Vi ber for familien hans og ser fram til muligheten han har til å vise hva som er i hjertet hans når han skal stå foran nasjonen i morgen», skrev en forbeholden Pence lørdag, og økte med det presset på Trump før debatten.

Fredag og lørdag var hele det republikanske partiet og Trump-kampanjen i krisemodus. Trump selv gikk til angrep på Bill Clinton for de mange overgrepsbeskyldningene mot ham på 90-tallet.

– Vi vil diskutere dette mer i dagene som kommer, sa Trump, med klar henvisning til søndagens debatt.

Gir seg ikke

En rekke fremtredende republikanere har nå trukket sin støtte til Trump og sier de ikke vil stemme på ham, blant dem John McCain. Mange har også tatt til orde for at Trump bør trekke seg og la Pence overta.

– Det er absolutt ingen mulighet for at jeg gir meg, svarer Trump til The Wall Street Journal.

Andre har tatt til orde for at partiet bør slutte å bruke ressurser på Trump. Da kan partiet gi opp Det hvite hus og heller konsentrere seg om å beholde kontrollen i Kongressen.

Ikke ny problemstilling

Det er langt fra første gang Trump er i hardt vær for hvordan han behandler kvinner.

Den siste videoen er annerledes fordi folk selv kan høre Trump snakke om det som er seksuelle overgrep hvis han faktisk gjorde det han forteller om.

Tidligere denne uken avslørte nyhetsbyrået AP at Trump var både sexistisk og uanstendig under innspillingen av «The Apprentice». Selskapet som produserte realityserien sitter på timevis av råopptak fra innspillingen. Det er ikke kjent om noe av det vil bli offentliggjort.

Den første debatten hadde 84 millioner seere og slo en 26 år gammel rekord. Nå snakkes det at nok en rekord kan være på gang, til tross for at den andre debatten ikke pleier å trekke like stort publikum som den første. (©NTB)

 

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: